Menjar sa, equilibrat i gustós, no ha d’estar renyit amb el fet de portar una carmanyola a l’hora de dinar. Quan es tracta dels nens és molt esporàdic en alguna excursió de tot el dia… però també ho podem extrapolar als adults que ens emportem la carmanyola a la feina.
Per preparar una carmanyola o “Tupper” equilibrat, hem de tenir en compte diferents conceptes:
- Hem de saber és a on menjarem, si podrem escalfar-lo, si hem de portar oli i sal, si hi ha nevera per conservar-ho, etc.
- És vital tenir bona organització dels àpats, si ho planifiquem tot molt bé no hi haurà complicació i al mateix temps gaudirem d’un àpat nutritiu adaptat al nostra gust. Proposo que es planifiqui el que es menjarà al llarg de tota la setmana, així es pot anar a comprar segons el que necessitem. Inclús podem organitzar-ho de tal manera que podem utilitzar part de l’àpat de sopar per el dinar de l’endemà.
- Tenir en compte una bona combinació alimentària és vital per aconseguir l’equilibri i la varietat:
- ½ carmanyola: ha de ser d’aliments reguladors, per tant de vegetals: amanida, verdures afogades (cuinades amb poc oli), escalivada, xampinyons, etc. Al teu fill/a pots posar-hi pastanaga a tires, cogombre, tomata cherry, pebrot a tires… o qualsevol vegetal que més li agradi. Encara que sigui poc, està genial que n’hi hagi una miqueta.
- ¼ carmanyola: vindria d’aliments que ens porten energia com són els famosos hidrats de carboni: arròs, patata, llegums, pèsols, pasta d’espelta, etc.
- ¼ carmanyola: amb el que ens dóna l’estructura al cos, la proteïna: peix, carn, ous, fruits secs, llegums, bonítol de pot de vidre, gambetes, etc.
- En cas que mengis cada dia de carmanyola serà molt important anar variant els plats, l’avorriment és el primer que pot aparèixer, la manca d’idees ens pot fer caure en la monotonia.
Exemple de plats que podem portar:
– Amanida. Arròs saltejat amb carbassó, ceba, pastanaga i gambetes. (IDEA: el dia abans, per sopar, podem haver fet una truita dels mateixos vegetals i així ja ho tenim preparat per el dia següent)
– Amanida. Cigrons amb espinacs i pinyons (no cal afegir-hi carn ni peix) (IDEA: el sopar anterior pot haver estat espinacs al vapor amb pinyons i peix al vapor)
– Escalivada. Salmó al vapor amb ceba, pastanaga, patata.
– Amanida de pollastre (enciam, tomata, pastanaga, ceba, pollastre a la planxa tallat petit, arròs integral). Sempre entenent que hi ha d’haver una proporció de vegetals més gran que d’arròs i pollastre.
– Amanida (enciam, tomata, pastanaga, col llombarda). Remenat d’espàrrecs verds i gambes amb 1 ou. 1 llesca de pa.
Pels nens, en un dia d’excursió ho podem fer més al seu gust. Però aquí teniu alguns exemples:
- Arròs saltejat amb verduretes (pastanaga, ceba i carbassó) i pollastre a tires. Tot barrejat.
- Pebrot, tomata i bonítol de pot de vidre amb pasta d’espelta
- Llenties amb verduretes saltejades i nous
- Patata amb mongeta, pastanaga i ou dur ratllat per sobre
- Truita de patata + tires de pastanaga, cogombre, alvocat
- Arròs amb trossets de verdures i trossets de truita
Espero que si mengeu amb carmanyola, us sigui ben fàcil i agradable. Encara que els nens utilitzin la carmanyola de manera més esporàdica també es pugui fer un plat atractiu i saludable. Bon profit!
No hi ha comentaris