Us porto una bona notícia pels amants de menjar ous i especialment per aquells que a més a més tinguin colesterol.
L’ou resulta ser un aliment únic per infinites raons: la qualitat de la proteïna, el greixos saludables, vitamines, minerals i antioxidants que conté. És cert que conté colesterol, però s’ha vist que no s’assimila tant com es creia fa uns anys.
L’ou, com dèiem, és molt complet! Té una proteïna d’alt valor biològic, de fet la proporció d’aminoàcids de la clara es considera òptima per la síntesis de les proteïnes necessàries per l’organisme i s’utilitza com a patró de referència en nutrició per valorar la resta d’aliments. Es digereix el 97% de la proteïna de l’ou.
Conté vitamines i minerals, no aporta,en canvi vitamina C. Conté pigments que són els responsables del color ataronjat de l’ou i que l’organisme el transforma en vitamina A. Les vitamines del grup B també hi són bastant presents des de la B1, B2, B3, B5, B8, B9 i sobretot la B12, imprescindible pel bon funcionament del sistema nerviós i evitar l’anèmia.
Conté greixos, però de manera molt equilibrada ja que conté greixos saturats i insaturats que tenen uns efectes positius a nivell de sistema cardiovascular i a més a més són necessaris per fabricar cèl·lules de l’organisme. No tot el colesterol és dolent. L’ou conté aproximadament uns 200 mg de colesterol per ou, el gran problema és la forma oxidada del colesterol, que és la dolenta pel cos, això es pot escollir, segons el tipus de cocció. Mantenir el rovell de l’ou sencer i cru, evita la formació de compostos oxidats que s’absorbeixen i estan associats a un risc cardiovascular més elevat. A més a més quan s’evita la coagulació del rovell, els glòbuls de greix que conté es digereixen molt millor. Ara, la clara hauria de ser ben cuita! Així que són menys recomanables les coccions on el rovell es coagula i les preparacions en les que el rovell ha estat exposat a l’aire: remenat, pastisseria, salses i postres elaborats amb ou. Per tant, l’ou ferrat, encara que estigui cuit correctament amb la clara ben cuita i el rovell cru, es considerarà poc saludable i no recomanable diàriament perquè està fregit. L’ou al vapor serà una molt bona opció.
A part de tot això, s’ha de tenir en compte que gran part del colesterol de l’ou no s’absorbeix gràcies a la presència de fosfolípids que ell mateix conté. Per tant, els efectes perjudicials dels ous per la salut, s’atribueixen més a la manera com els cuinem.
Quants ous es poden prendre a la setmana? Doncs, si consumeixes ous de qualitat, és a dir, de gallines de corren, que mengen el que troben a terra, etc… hi ha evidència científica que sis-set ous a la setmana són correctes sempre i quan l’alimentació sigui equilibrada i no hi hagi cap problema cardiovascular o hipertensió que llavors la quantitat recomanada seria entre dos i quatre ous setmanals, igual que els nens. Les persones que tenen pedres a la vesícula biliar, hauran de consumir-ne en moderació, ja que la bilis facilita la digestió del greix i l’ou n’és ric.
Salut i bon profit!
No hi ha comentaris