Amb el temps, amb els anys, poden anar apareixent petites complicacions de salut. Pot aparèixer colesterol, hipertensió, dolors articulars, descalcificació, etc… i l’alimentació s’haurà d’anar adaptant als canvis que vagin apareixent. I si no apareix res… millor! Podrem aprofitar a fer una prevenció de tot això, hi ha una base d’alimentació bàsica, saludable, antiinflamatòria que podem fer quan vulguem. Seguir una pauta respectuosa amb el nostre cos ens donarà les eines perquè el nostre cos sigui capaç de seguir en un estat de salut.
La majoria de vegades ens adonem que cal cuidar-nos quan apareix alguna petita alteració de salut, però m’agradaria que prenguéssim consciència que cuidar la nostra salut, en la mesura que puguem i sabem, serà un gran aliat a la prevenció i poder viure amb energia i alegria.
Suposo que ara et preguntaràs, quina seria la pauta més saludable a la que hauríem d’arribar amb el pas dels anys. Doncs aquí t’ho explico:
- Procura que la qualitat dels aliments que compris sigui la màxima. Si poden ser ecològics o del teu hort, sense pesticides ni tòxics, fantàstic! Si mengem molt bé, però amb tòxics… li dificultem i molt la feina de l’organisme.
- Evita al màxim tots els processats. El cos, igual que nosaltres, entén els aliments que són sencers, no manipulats. No comprèn E-322, ni aspartame, etc… procurem que els aliments tinguin una lògica. Prendre consciència del que mengem és bàsic.
- Comença el dia amb aliments frescs, no processats. Pots començar amb una fruita, fruits secs crus (si els pots mastegar bé), alvocat, etc…
- L’alimentació sana es basarà en un percentatge molt elevat de vegetals que siguin combinats entre crus i cuits. Començarem el dia amb més crus i acabarem amb més cuits.
- Beu aigua de qualitat. Si et costa beure aigua, pots posar-hi menta fresca i unes gotes de suc natural de llimona per donar-li un gust i poder refrescant que t’ajudarà a beure aigua de manera més amena. No confonguem la gana i la set. A vegades algú m’ha comentat que quan té set, menja una fruita. Doncs això pot confondre moltíssim al cos i acabar ingerint més del que realment necessitem.
- Menja per la gana que es té, no per l’ansietat que apareix. Si es té gana, mengem, si no se’n té, no mengem. Procurar que quan tenim fam, donar aliments reals amb molts nutrients.
- Cal que el dinar tingui un gran plat de vegetals crus o cuits amb molts colors i de temporada ( escarola, pastanaga, cogombre, alvocat, ravenets, pebrot, etc… o vegetals cuits) amanit sempre amb oli d’oliva de primera premsada en fred. Després es pot complementar el dinar amb una mica d’energia en forma de patata, arròs, llegums o pèsols (en funció de l’estació de l’any) i una mica de proteïna (peix, ous, carn de qualitat, fruits secs crus o altres proteïnes vegetals)
- Molt important que hi hagi molta presència d’àcids grassos saludables, amb un efecte antiinflamatori. Aquestes protagonistes les obtenim a través de: peix blau i petit, oli d’oliva, fruits secs crus, alvocat, granes de cànem, granes com lli, chía (que han de ser mòlts o remullats per aconseguir-ne la seva absorció)
- Si tenim colesterol no hem de témer l’ou, en canvi sí el formatge. És important prendre proteïna de qualitat amb greix de qualitat. L’ou no l’hem de témer sempre que sigui ecològic, així la seva composició de greix inflamatori és més baix.
- No abusar de la fruita (màxim 2-3 peces de fruita al dia)
- El sopar haurà de ser molt lleuger, que permeti anar a dormir amb la digestió feta. A base de vegetals cuits i peix o ous, serà genial.
- Moure’s cada dia. El cos està pensat pel moviment. En la possibilitat que puguis, no et quedis al sofà!
Aquí hi ha uns quants consells que considero importants per conservar una vida sana amb el pas dels anys. Hi ha moltes més pautes importants, però espero que amb aquestes, es comenci a prendre consciència del que tenim i que cal conservar: La nostra salut!
No hi ha comentaris