Un plat amb diferents tonalitats sempre és més agradable a la vista, però aquests colors que tenen les verdures no només és per “alimentar” la vista, sinó que a més a més són importantíssims per la seves propietats.
Els colors dels aliments venen donats pels pigments; el color ataronjat de la carbassa és gràcies als carotens; el color verd del julivert, a la clorofil·la, i el lila de la col llombarda, a les antocianines. Per aquest motiu és molt important incloure verdures, hortalisses, fruites i tubercles de colors diferents, que ens proporcionin una varietat de pigments a la dieta ja que cada un aporta molts beneficis per la salut.
Les tonalitats vermelles, blaves i liloses venen determinades per les antocianines, són un tipus de flavonoides molt interessants ja que tenen un potent poder antioxidant. Ens protegeixen els capil·lars de la retina, reforcen el sistema cardiovascular, són antivirals ajudant a combatre infeccions, al·lèrgies, refredats i un llarg etcètera.
D’aliments de color lila, ara mateix podem trobar la col llombarda, el moniato lila, que si no l’heu tastat us el recomano, ja que a part de ser deliciós, és un tubercle considerat com aliment medicinal, aporta antocianines i també betacarotens (precursors de la vitamina A), que ajuda a tenir cura de la pell, ulls i cabells. Es pot coure al forn, vapor o fins i tot a la planxa ben pelat, queda exquisit.
I si continuem amb aliments de color vermell, no podem oblidar la magrana, que també és molt antioxidant, ajuda a combatre l’envelliment i també se li otorguen propietats antiinflamatòries. Podries fer-te (durant el temps de magranes), un suc de magrana exprimit amb l’exprimidor de taronges o bé menjar-ne de fresca sense suc.
Pots afegir més coloracions a les amanides o preparacions vegetals de manera ràpida i saludable només posant germinats, siguin d’userda, trèvol, ravenets, etc… aquests aporten moltes vitamines i antioxidants al plat.
Bon profit!
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o bé www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris