Article publicat a “Els Colors” del mes de novembre del 2011
Quan comencem a notar que les ungles es tornen més toves o el cabell està més fràgil, cau més sovint i perd l’aspecte brillant, pot ser degut a moltes causes. Una alimentació inadequada, l’estrès, anèmia o altres situacions com embaràs i alteracions hormonals a les dones, són alguns dels factors que poden condicionar aquesta situació. Revisar l’alimentació hauria de ser el primer pas per ajudar a resoldre aquest problema.
Si ens recomanen algun suplement dietètic per complementar, la majoria coincideixen en composició bàsica com: vitamines grup B, A, C, D i E; algunes a més a més se’ls afegeix ferro i altres aminoàcids que són anomenats ensofrats.
Tot i això revisar l’alimentació pot ser una bona elecció per solucionar el problema d’arrel. Hem de pensar que en situacions d’estrès el cos consumeix més quantitat de vitamines i minerals del normal, però sovint no pensem en que en necessitem més, de fet en una situació estressant, més aviat tendim al desordre alimentari.
Els cabells i les ungles estan compostos, entre altres, de queratina que és una proteïna molt rica en sofre que contribueix a enfortir aquestes parts del cos. Però perquè aquesta proteïna es formi amb normalitat, s’han d’ingerir aliments amb elevats continguts de vitamines, sals minerals i aminoàcids ensofrats. Els minerals més efectius són el calci, el magnesi, el iode, el zinc i el ferro. Per això s’aconsella prendre més espinacs, llegums, sèsam, fruits secs i si t’agraden les algues, algues.
També s’aconsella complementar-ho amb vitamines B, imprescindibles pel sistema nerviós. Aquestes són presents a la llevadura de cervesa, carn i peix, llegums, fruites, verdures i cereals integrals.
Es necessita vitamina A abundant en forma de beta-carotè als aliments de color taronja: pastanaga, carbassa, etc.
Prendre coure ajuda a mantenir el color del cabell, que podem trobar en fruits secs, llegums, cereals integrals, all, julivert i algues, sobretot.
El magnesi i el seleni també ens ajudaran a evitar la caspa i a que no es trenquin tan fàcilment els cabells. El magnesi, present a les ametlles i altres fruits secs, sèsam, llevat de cervesa, mongeta seca, etc. Hem de procurar no abusar del sucre, però, ja que aquest estimula l’eliminació d’aquest mineral.
El Seleni, amb la seva funció antioxidant i el trobarem majoritàriament en ostres, carn, peix, ous, cereals integrals, ceba i sobretot al germen de blat (que es pot afegir a un iogurt o a les amanides, etc.).
El zinc, juntament amb la vitamina B6 protegeix de la caspa i de la falta de brillo. Per això recomanarem també llegums, carn magra i ous.
El ferro ajuda a fer el cabell més gruixut i que no es trenqui. Procurar prendre aliments rics en vitamina C que ajudaran a millorar l’absorció del ferro. Vitamina C: tomata, pebrot, taronja, mandarina, etc. Ferro: carn vermella, llegums, musclos, cloïsses, etc.
El Sofre ens ajuda a la formació de col·lagen i queratina, substàncies que li donen al cabell resistència i flexibilitat que trobarem a ous, cereals integrals, fruits secs, etc.
Molts aliments contenen varis de les vitamines i minerals que es necessiten per poder mantenir unes ungles i cabells sans i brillants. Analitzar com estàs menjant t’ajudarà a veure si et falta algun nutrient.
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o bé www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris