Article publicat a “Els Colors” del mes d’octubre del 2011
Quan comença a canviar el temps, són típics els refredats i grips, però amb l’alimentació podem augmentar les nostres defenses i així prevenir millor aquests símptomes de tardor – hivern.
I com es pot fer? Doncs hi ha certs aliments que ens poden ajudar.
Seguir una dieta variada, basada en aliments frescs, de temporada i rics en vitamines i minerals és la clau per gaudir d’un sistema immunològic fort i sa.
Alguns aliments poden ajudar a mode preventiu a tenir l’organisme preparat per combatre els refredats i altres trastorns típics dels mesos del fred:
- Alls i cebes i la resta d’hortalisses d’aquesta família com: porros, cebetes, alls tendres,… Estimulen les defenses, tenen efecte antibiòtic natural. Útils en infeccions urinàries, respiratòries i intestinals. Els podem utilitzar crus o cuits en cas de que no els tolerem massa bé. Una alternativa és en forma de sopes i purés que, a més a més exerciten efecte depuratiu.
- Cítrics i altres vitaminats: els rics en vitamina C són els més poderosos; el kiwi, llimona, els pebrots, els tomàquets,…
- Fulles verdes i llavors: qualsevol tipus de llavors; llegums, cereals integrals i fruits secs i verdures de fulla verda, ens aportaran multitud de micronutrients essencials per a la formació de les nostres cèl·lules defensives.
- Antioxidants: aliments vegetals crus. Cal destacar: baies (mores, grosselles, gerds,…), cítrics (llimones, mandarines, taronges i pomelo), poma, pinya, raïm i pastanaga.
- Aliments repobladors: probiòtics (bactèries intestinals): iogurt, kèfir, miso, tempeh i tamari. Hem de procurar tenir un bon trànsit intestinal, cuidar molt el nostre intestí, ja que la flora intestinal és una bona responsable de les defenses que tenim. Per tant, procurar menjar fibra cada dia, no caldran suplements de fibra, sinó obligar-nos a menjar vegetals tan cuits com crus i de temporada, igual que fruita fresca. A més a més hauríem de tornar a nodrir la flora intestinal si aquesta està baixa, amb gasos i malestar, mala consistència de la femta, etc. Això es faria amb aliments repobladors citats.
- Aliments amb àc. grassos essencials (omega-3, EPA i DHA): ens ajudaran a equilibrar el nostre sistema immunitari. Peixos blaus: sardina, tonyina, salmó, seitons,… algues microscòpiques, llavors i oli de lli, germinats de blat, nous, alvocat, oli d’onagra,…
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o bé www.martaexposito.cat
Autor de la fotografia: smorchon
No hi ha comentaris