Article publicat a “Els Colors” del mes d’octubre del 2010
Sembla que parlar de greix sempre vagi relacionat amb el tema de l’obesitat o de malalties diverses, oi? Una de les dietes més saludables és la coneguda amb el nom de dieta mediterrània, que té com a ingredient principal l’oli d’oliva, un greix el component del qual és l’àcid oleic, gens despreciable per les seves propietats saludables.
Els greixos són sans, de fet, són essencials per gaudir d’una salut òptima. Si evites els greixos, t’estàs privant de nutrients essencials per la teva salut. De totes maneres és important saber quins greixos són els que afavoreixen la salut i quins són els que ens predisposen a emmalaltir. Certes grasses redueixen el risc de problemes coronaris, al·lèrgies, artritis, èczema, depressió, fatiga, infeccions, etc. Per això cal saber que hi ha diferents tipus d’àcids grassos: els saturats i els insaturats. Doncs els àcids grassos saturats són aquells que es troben en greixos animals i en olis vegetals com l’oli de coco i l’oli de palma. Aquests tenen una consistència més densa dins el cos humà. En el cas dels àcids grassos insaturats, es poden trobar tan a origen animal com vegetal i són més recomanables. Dins d’aquests àcids grassos insaturats hi trobem uns anomenats àcids grassos omega 3 amb unes qualitats biològiques excepcionals. Contribueixen a la reducció de nivells de colesterol en sang, prevenció de trastorns cardiovasculars, efecte antiinflamatori, etc.
Els greixos de bona qualitat han de ser presents a la nostra dieta habitual, un 35% de la nostra alimentació ha de ser en forma de greix. Els greixos tenen funcions de transport de vitamines liposolubles com les A, D, E, K i a més a més contribueixen a la formació d’hormones, mantenen la temperatura del cos i protegeixen els òrgans interns.
En els últims anys hi ha hagut un augment desproporcionat del consum dels omega 6, degut al “boom” dels aliments “light” i “sans”, cada vegada han anat apareixent al mercat més aliments que tenen olis de gira-sol, moresc, sèsam, etc. Això ha fet que es desequilibri la proporció que ha d’existir entre els omega 3 i omega 6. És important que augmentem el consum de peix i granes o oli de lli, aliments rics en omega 3. D’aquesta manera aconseguim un equilibri entre els dos tipus de greixos i millor funcionament de l’organisme.
Si et falten àcids grassos omega 3, pots tenir signes com:
Debilitat
Pèrdua de la visió
Incoordinació i pèrdua de la capacitat d’aprenentatge
Pessigolleig als braços i cames
Triglicèrids elevats
Inflamació, edemes o retenció de líquids
Pell seca i metabolisme lent
És per això que val la pena no oblidar-nos de prendre greixos de qualitat, sense abusar-ne.
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o bé www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris