L’alimentació influeix a les emocions o bé les nostres emocions afecten a l’alimentació?
Doncs tot una mica. Quan nosaltres estem dèbils emocionalment, fa que tinguem la tendència de menjar altres aliments, normalment no saludables, tendint a menjar sucres, greixos o salats. Segur que aquesta experiència es comparteix a diverses persones.
Crec, però, que és realment interessant saber que la manera com nosaltres mengem afectarà al nostre estat emocional.
El Dr. Watson ho va anunciar a la seva investigació dient que els desequilibris nutricionals juguen un paper crític en la salut física i mental. El nostre cervell necessita energia constant i sòlida. Quan el cos fa hipoglucèmies (baixades de sucre), fa que el cervell no rebi un subministrament constant de glucosa. Els símptomes solen ser: fatiga, ansietat, confusió, etc. I perquè succeeix una hipoglucèmia? Doncs pot ser per un excés de sucres ràpids que fan que augmenti els nivells de sucre en sang de manera molt ràpida i alta produint seguidament una baixada de sucre important anomenada hipoglucèmia, si això continua, que és habitual, faria com una muntanya russa, pujar i baixar. Per això és molt interessant eliminar tots els sucres refinats ja que alteren els nivells de sucre en sang.
També haurem d’evitar l’alcohol, ja que igual que el sucre afecta al cervell en molts àmbits del cos. L’alcohol aporta adrenalina i això enganxa al ‘organisme perquè aporten una sensació de poder, energia momentània en la qual en paguem un preu molt car.
Per altra banda, hi ha nutrients específics que són absolutament necessaris per molts aspectes de l’activitat cerebral, com són vitamina B, zinc, manganès, seleni, crom. El calci és un altre mineral clau perquè actua com a amortidor psicològic, relaxant els músculs i el sistema nerviós. Per tant, si hi ha nivells baixos de calci, pot donar problemes com depressió o irritabilitat, ansietat, nerviosisme, inquietud, etc. Haurem d’evitar per tant, refrescs, sucres i tots els aliments que descalcifiquin i procurar afegir aliments que calcifiquen com peix blau petit, vitamina D, etc…
Un altra nutrient important, són els àcids grassos omega 3, essencials per la salut mental, en trobem en olis de peix, oli de llinosa, oli de cànem, oli de fetge de bacallà. Tot i això, hi ha molts dèficits a nivell de població en general.
Cal no oblidar que hi ha metalls que són tòxics i que afecten al nivell neuronal, el mercuri, el crom, manganès, arseni i altres… aquests metalls els trobem en el nostre menjar, l’ambient, l’aigua, etc. Aquests nutrients apareixen en pesticides, additius, plàstics i altres productes químics industrials. Una recomanació seria menjar el més natural possible per poder evitar agents tòxics.
Si es tendeix a tenir canvis d’humor o altres alteracions a nivell emocional o simplement millorar a nivell de salut, seria interessant considerar a eliminar totalment el sucre de l’alimentació, els embotits, les begudes edulcorades i estimulants, l’alcohol i l’excés de làctics. Per tant, procurar menjar vegetals variats, cuits i crus, menjar aliments que incrementin les endorfines com: peix, fruits secs, verdures, carn ecològica, ous, fruita de temporada i local.
Salut!
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o bé www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris