Aquest paràmetre és el típic de fa molts anys, IMC (índex de massa corporal), que es calcula de manera molt senzilla = pes (kg)/ alçada x alçada (m), segons el resultat ens dirà si hi ha un sobrepès, una obesitat o baix pes, fins aquí tot correcte. Si aplico això a una persona que mesuri 1,60 i pesi 50 quilos, ens dona un resultat d’ IMC correcte de 19.53 (NORMOPES), però sembla que si pesés 62,7 kg també estaria amb normopes (IMC 24.5). Aquí hi ha més de 10 quilos de diferència i està bé de pes? Com s’explica això?
Doncs bé, hi ha aquesta amplitud en el resultat depenent de les constitucions de cadascú. No obstant, crec que és interessant que us expliqui que el pes d’una persona va més enllà de l’IMC.
El pes i l’alçada no poden ser els únics determinants per decidir si una persona està patint sobrepès, obesitat o pel contrari té un pes “saludable”. A part de la constitució, afegiria que la musculatura i el pes dels ossos de la persona tenen molt a dir en aquests paràmetres. Si una persona té una constitució forta, fa molt exercici muscular i té un pes que en índex de massa corporal, sobrepassaria els nivells de normopes, podria ser que estiguis bé de salut. En aquest cas s’hauria de mirar el greix que té aquesta persona, quina quantitat de massa grassa hi ha, on està repartit aquest greix. Si resulta que té uns nivells de greix normals, tot i sobrepassar els valors d’IMC, seria un pes normal. No oblidem que sobrepès equival a excés de greix, no de pes.
I al contrari, una persona pot estar dins un pes ideal segons aquest càlcul, però tenir un excés de greix degut a una falta d’exercici físic o mala alimentació o altres problemes relacionats a nivell hormonal.
Aquests conceptes són clau per no caure en una obsessió pel pes i tenir clar que cal valorar bé la qualitat del teu cos per assegurar-te que necessites baixar pes o pel contrari estàs en pes saludable.
Ara, per assegurar-te que gaudeixes de bona salut, pots fer exercici regular adaptat a les teves possibilitats, mínim 3 vegades a la setmana. Procurar menjar vegetals, greixos saludables (alvocat, oli d’oliva verge extra primera premsada en fred, fruits secs crus), peix blau petit mínim 3 vegades a la setmana, vigilar/eliminar els fregits, racionar les fruites però no eliminar-les del tot, menjar ous, carn vermella (si en menges, que sigui 2 vegades a la setmana) i que tot això que ingereixes sigui de la màxima qualitat possible, és a dir, ecològic, de proximitat, sense pesticides, sense hormones, … perquè això serà el motor del teu cos i si li dónes qualitat, obtindràs qualitat de vida.
Menges, seguint aquestes recomanacions fetes anteriorment? Si és així, et felicito. Si la resposta és no, també et felicito perquè ara ja saps com començar. Mai és massa tard per posar-se al dia, informa’t, menja sa i et sentiràs com mai, t’asseguro que val molt la pena.
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o bé www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris