Article publicat a “Els Colors” del mes de desembre de 2014
Segons un estudi recent, ens diu que a l’hora de comprar ens fixem més en el preu que en els ingredients del que comprem… Dit això us convido a un moment de reflexió sobre el que comprem, el que mengem i com volem estar.
Després de fer una xerrada informativa a sobre la Ortopèdia de la farmàcia Alsius de Banyoles, fet que m’ha obligat a analitzar molt més tot el que podem trobar en un supermercat i adonar-me que hi ha milers de productes que no coneixia perquè jo no els menjo, penso que és el moment de fer una crida i que tots plegats ens posem una mica seriosos en el que mengem. Et proposo que llegeixis l’etiqueta, si no entens els ingredients, no t’ho mengis!!! Perquè ens hem de menjar un producte que no sabem què és? moltes vegades algunes persones no es mengen una poma perquè no els agrada el seu color o bé té una mica de bony o està una mica picada… doncs no em digueu que no seria més important mirar detalladament el que mengem! Pensa que influeix directament a la teva salut, i amb això no s’hi juga.
Ho he titulat sense sucres afegits perquè és un tòpic en tots els anuncis de Tv o bé en les etiquetes dels productes d’ús alimentari. Hem de deixar clar que NO ens enganyen, però que sí que ens diuen la veritat d’una altra manera i nosaltres podem entendre el que ells volen que entenguem. Estic molt indignada per tots els additius alimentaris que s’arriben a utilitzar, alguns només per donar un color que cridi més l’atenció i perquè en venguin més, però mai perquè sigui més nutritiu…els fabricants no pensen en tu, pensen en ells mateixos, evidentment!!! Ara és l’hora que pensis en tu!!
Quan diuen sense sucres afegits ens indiquen que ells no han afegit sucres a la composició i és realment cert i aquí juguen amb la manca d’informació que ens arriba. Per exemple, per substituir el gust dolç i no haver-hi de posar sucres, hi posen edulcorants artificials tals com aspartame, acesulfame K, sacarina, etc… que hi ha estudis que determinen que té un efecte molt perjudicial per la salut. Ells s’atenen a que la dosis màxima és la perjudicial i que per només menjar el seu producte no té aquests efectes, però com es pot controlar això? és impossible. La millor manera és no prendre’n ni una mica, així ens assegurem que no ens fa mal res! I llavors diuen…doncs hi posarem estèvia, que tothom sap que és molt sana, però fixeu-vos bé en quina quantitat d’estèvia hi posen i si la resta no ho complementen amb edulcorants artificials igualment. Hi ha productes que tenen un 0,005 % d’estèvia i la resta són edulcorants. Us hi heu fixat?
Has de tenir en compte que quan parlen de sucre afegit, es refereixen a sacarosa, però això no vol dir que no afegeixin altres sucres com pot ser la fructosa!
Bé, aquest és un petit incís que continuarà el pròxim mes explicant-vos més sobre l’etiquetatge dels productes alimentaris. La informació és un factor molt important perquè TOTS i cada un de nosaltres decideixi què vol menjar i en conseqüència com vol estar.
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o a través de la pàgina: www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris