Article publicat a “Els Colors” del mes de maig del 2013
El mes passat ja vam parlar de què és la celiaquia i que a més a més pot aparèixer a qualsevol edat.
I com ho sé? Quins són els símptomes?
Doncs bé, en adults, la intolerància al gluten pot donar símptomes o no, però si en dóna, poden ser tals com: dispèpsia (mala digestió), diarrea crònica, dolor abdominal, síndrome de colon irritable, dolor articular i dels ossos, rampes, depressió, epilèpsia, dolors musculars, anèmia i osteoporosi.
Un dels problemes és que sis de cada 7 celíacs no saben que ho són. Tot i que l’esperança de vida és bastant elevada, hi ha molta gent gran celíaca que no ho sap. Es pateixen malalties que moltes vegades es tracten només focalitzant en els símptomes, sense pensar en quina és la causa de l’alteració.
Com es diagnostica?
Primerament es fa un anàlisi de sang on es miren els anticossos antitransglutaminassa i després es sol realitzar una biòpsia intestinal. Per fer la biòpsia, és important que la persona continuï ingerint gluten perquè sinó pot donar resultats erronis.
El problema és que, com adverteixen els especialistes, el diagnòstic de la celiaquia, és més difícil quan el pacient és adult perquè els símptomes solen ser més lleus o inespecífics que en el cas dels nens. A vegades els símptomes es poden confondre amb altres alteracions com és el cas del síndrome de l’intestí irritable.
Quin tractament haig de seguir?
Doncs no existeix cap tractament farmacològic. Només es tracta de suprimir els aliments que contenen gluten per tota la vida.
Com és una dieta sense gluten?
Doncs, actualment, en comerços especialitzats, hi ha una varietat bastant àmplia de productes sense gluten, vénen indicats amb un segell amb una espiga tatxada que ens indica que no conté gluten.
També hi ha cereals que per si sols no porten gluten. Com ja vam comentar, tenim sense gluten, cereals com: quinoa, blat sarraí, blat de moro, patata, mill i l’arròs.
Cada vegada hi ha més consciència de la pauta alimentaria sense gluten i per tant a molts hotels, restaurants, cases de colònies, etc. disposen de menús sense gluten.
I si no sóc celíac, puc menjar sense gluten?
Evidentment! No és un problema menjar sense gluten, hem de seguir sempre, però una pauta alimentaria ben equilibrada.
Què notaré si faig la pauta sense gluten?
Si teníem símptomes, aquests desapareixen! Sobretot pel que fa a dolors abdominals, gasos, irritabilitat, estat d’ànim, millora intestinal, recuperació d’anèmies si era el cas, etc.
Font informació: Associació celíacs de Catalunya
Si teniu algun dubte o suggeriment, podeu adreçar-vos a mi a través de la pàgina: www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris