Article publicat a “Els Colors” del mes de gener del 2013
Ai, necessito un bon plat de verdura! –diem després de les festes de Nadal–. Quan portem dies menjant en abundància i plats de difícil digestió, s’agraeix menjar una mica suau.
Però molta gent es cansa de menjar-la. I qui no ha sentit mai : “ai verdura….? no m’agrada res que sigui de color verd!!”
Com pot ser que moltes vegades ens avorreixi la verdura si n’hi ha més varietat que no pas de pasta??!! Això és que no la preparem de manera agradable, o bé que sempre la cuinem igual: BULLIDA!
Quan et dic: “pensa en una verdura!” en què penses? La majoria pensarà en patata i mongeta. Ens han atipat de patata i mongeta bullida amb 4 litres d’aigua que no té cap sabor! Així és normal que l’avorrim i que no ens agradi. Bé, potser m’he passat dient 4 litres d’aigua, però 1 segur que hi ha gent que l’hi posa!
De totes maneres, deixa’m dir-te que la patata no és considerada verdura i el pèsol tampoc. Són dos carbohidrats, el pèsol és considerat llegum i la patata una solanàcia.
Algú es preguntarà i com pot ser que la verdura pugui ser atractiva? D’altres els encantarà la verdura i la trobaran bona de totes maneres, però… fer-la una mica més divertida sempre ens ajudarà a alegrar-nos una mica el plat.
Aquí us deixo alguns consells perquè no abandoneu la verdura i la feu el plat principal de cada àpat, tal i com hauria de ser:
- La verdura bullida no és gaire gustosa si la cous amb molta aigua. T’agradaria un bistec bullit en molta aigua? Doncs la verdura és el mateix. S’ha de coure o bé al vapor o bé bullida però amb molt poca aigua i l’olla tapada. No cal tampoc coure-la 40 minuts! Deixa-la al punt, que no perdi vitamines i minerals. Ho sabràs perquè conserva un color molt intens, així com els seus nutrients.
- No cal bullir sempre la verdura, busca altres tècniques i textures: saltejat, estofat, al forn, en lasanya vegetal, crema, cruixents cuites al wok, etc.
- Pots utilitzar espècies per variar el gust dels vegetals. Has provat mai la mongeta verda cuita al vapor amb sajolida per sobre? Prova-ho! T’ho estàs perdent!
- Si ets d’aquells que continues dient que no t’agraden els espinacs perquè son verds i no els has provat mai, ja saps el que et toca! Els gustos canvien amb el temps, potser t’estàs perdent un sabor boníssim d’un aliment saludable perquè recordes que no t’agradava de petit. Així doncs, torna’l a provar, cuina’l diferent de quan eres petit. En el cas dels espinacs, barreja’ls amb algun aliment que t’agradi molt, per exemple amb cigrons o amb pasta d’espelta; ho pots saltejar tot amb una mica de gambetes, ceba, all i espinacs i queda boníssim!!! Sinó sempre et queda el remei de la truita, allà es camufla tot!
- Talla-les de manera diferent així les podràs degustar millor. No tallis sempre les pastanagues a rodanxes ni sempre ratllada ni sempre a juliana. Procura que si fas una varietat de verdures hi hagi diferents formes: ceba a daus, all picat, carbassó a rodanxes, pastanaga a tires, etc. Així el paladar tant llaminer pot degustar-ho tot millor.
- Menja-la de temporada. No et gastis els diners comprant verdures fora d’estació que a més a més no conserven les propietats ni nutritives ni organolèptiques.
Si teniu algun dubte o suggeriment, podeu adreçar-vos a mi a través de la pàgina: www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris