Article publicat a “Els Colors” del mes d’octubre del 2012
Menjar sa, equilibrat i gustós, no ha d’estar renyit amb el fet de portar una carmanyola a l’hora de dinar. De fet, podríem dir que té molts avantatges ja que portes el que tu vols amb la qualitat que desitges i la quantitat que necessites a un preu assequible.
Per preparar una carmanyola o “Tupper” equilibrat, hem de tenir en compte diferents conceptes:
- Hem de saber és a on menjarem, si podrem escalfar-lo, si hem de portar oli i sal, si hi ha nevera per conservar-ho, etc.
- És vital tenir bona organització dels àpats, si ho planifiquem tot molt bé no hi haurà complicació i al mateix temps gaudirem d’un àpat nutritiu adaptat al nostra gust. Proposo que es planifiqui el que es menjarà al llarg de tota la setmana, així es pot anar a comprar segons el que necessitem. Inclús podem organitzar-ho de tal manera que podem utilitzar part de l’àpat de sopar per el dinar de l’endemà.
- Tenir en compte una bona combinació alimentària és vital per aconseguir l’equilibri i la varietat:
- ½ carmanyola: ha de ser d’aliments reguladors, per tant de vegetals: amanida, verdures afogades (cuinades amb poc oli), escalivada, xampinyons, etc.
- ¼ carmanyola: vindria d’aliments que ens porten energia com són els famosos hidrats de carboni: arròs integral, patata, llegums, pèsols, pasta d’espelta, etc.
- ¼ carmanyola: amb el que ens dóna l’estructura al cos, la proteïna: peix, carn, ous, fruits secs, llegums, tofu, seitan, etc.
- Si volem portar dues carmanyoles, no hi ha problema, llavors conservaríem la mateixa proporció proposada, comptant que sempre hi haurà més quantitat de vegetals que de la resta d’aliments.
- Molt important anar variant els plats, l’avorriment és el primer que pot aparèixer, la manca d’idees ens pot fer caure en la monotonia.
Exemple de plats que podem portar:
- Amanida. Arròs integral saltejat amb carbassó, ceba, pastanaga i gambetes. (IDEA: el dia abans, per sopar, podem haver fet una truita dels mateixos vegetals i així ja ho tenim preparat per el dia següent)
- Amanida. Cigrons amb espinacs i pinyons (no cal afegir-hi carn ni peix) (IDEA: el sopar anterior pot haver estat espinacs al vapor amb pinyons i peix al vapor)
- Escalivada. Salmó al vapor amb ceba, pastanaga, patata.
- Amanida de pollastre (enciam, tomata, pastanaga, ceba, pollastre a la planxa tallat petit, arròs integral). Sempre entenent que hi ha d’haver una proporció de vegetals més gran que d’arròs i pollastre.
- Amanida de tardor (enciam, tomata, pastanaga, col llombarda). Remenat d’espàrrecs verds i gambes amb 1 ou. 1 llesca de pa.
Recorda que l’alimentació equilibrada sempre ha d’anar lligada a un bon exercici físic per poder gaudir d’una bona salut. Així que menjant de Tupper, tens més temps per practicar esport! No hi ha excusa!
Espero que si mengeu amb carmanyola, us sigui ben fàcil i agradable, bon profit!
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o bé www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris