Ens hem de posar les piles! Hem de depurar. El cos es queixa, sovint podem patir mal de cap, dolors articulars, tenir més mal humor, tenir més ansietat, etc…
I és que no hauríem d’esperar a haver fet extres per netejar el cos. Avui en dia, tots ens dutxem, procurem fer bona olor, portar roba neta, tenir el cotxe i la casa nets, però… qui es cuida de netejar l’organisme? Doncs és una tasca que hem de fer nosaltres!!
És una tasca que porta molts beneficis, però al principi no és un camí de roses! Això és igual que fer obres a casa: al principi és un enrenou, però un cop ho tenim fet, estem satisfets dels resultats i contents d’haver-ho fet!
L’objectiu d’aquesta dieta: no és NOMÉS baixar pes! Sinó treure tòxics del nostre organisme. De totes maneres, una de les conseqüències és perdre pes i així ho veureu! I de fet, per aquelles persones que vulguin baixar pes, veureu que aquest és el primer pas per poder-ho aconseguir, netejar l’organisme, agafar nous hàbits després d’haver notat bones sensacions, etc.
Com és que s’acumulen tòxics? Doncs, com a herència, els nostres avantpassats més primitius, ens han deixat la capacitat d’emmagatzemar combustible de manera il·limitada, en previsió d’èpoques de falta d’aliment, fred o treball dur. Actualment, nosaltres seguim menjant com si fos l’últim dia i a més a més, la major part del temps el passem assentats. Som més sedentaris que els nostres avantpassats.
Què és el que intoxica el nostre cos? Els tòxics no són només els que coneixem com ara: tabac, drogues o alcohol. Els tòxics són totes aquelles substàncies que bloquegen les nostres vies d’eliminació (ronyons, fetge, vies urinàries, etc)
Estimulants: alcohol, cafè, tabac: són estimulants que sembla que ens poden donar energia, però en realitat ens està robant de les poques reserves que ens queden i el que fan és amagar la fatiga, fan esforçar el cos quan el que necessites és descans… Estem acostumats en una societat on no podem estar cansats. Si ens aixequem i tenim molta son el més ideal seria dormir més, però sabem que no ho podem fer i què fem per solucionar-ho? Doncs prendre un cafè i cap a treballar! Doncs, la única cosa que estem fent amb això és fent callar el nostre organisme quan ens està alertant de que alguna cosa no va bé.
Per acabar-vos de convèncer sobre el cafè us diré que conté àcid clorogènic, àcidcafetànic, àcid piredivo, cafeona, hidrocarburs, fenols, etc… I què és tot això? Doncs són substàncies químiques perjudicials (i el cafè descafeïnat no és diferent en això). Les últimes investigacions sobre l’efecte de la cafeïna a l’organisme ens diu que produeix: hipertensió, insomni i irritabilitat; pèrdua de nutrients com el zinc, ferro, crom i calci; les Metilxantines redueixen la tolerància a l’estrès (degut a l’esgotament de les glàndules suprarenals) i sembla ser que estan relacionades amb l’augment de lípids en sang, retrassos en l’eliminació de tòxics, descàrregues indesitjables d’insulina, etc. Un descans de cafè anirà bé, oi?
Per si hi ha algú que encara fuma, us haig de dir que el Sir. Richard Doll, catedràtic honorari de medicina de la Universitat d’Oxford va advertir de les 3800 substàncies químiques presents en el fum del tabac, 50 han estat identificades com causants de càncer. Aquest senyor ho va definir com: “La mejor manera de garantizar una muerte prematura”. A més a més el tabac roba vitamina C i vitamines del grup B, vitals per combatre l’estrès. O sigui que si fumes per desestressar-te, no tens excusa!!
Sucre, dolços i aliments refinats: Els sucres, s’acumulen a les articulacions produint cristalls que ens donen dolor. El sucre té un efecte lent però implacable al nostre organisme, produint a llarg termini diabetis, descalcificació dels ossos, malalties cardiovasculars, etc.
El fet de treure els sucres, farà que notem una sensació de benestar important. Els aliments refinats manquen de vitamines del grup B i per tant, ens poden provocar nerviosisme, irritabilitat i dependència dels dolços pel fet del canvi hormonal del sistema de la insulina i glucagó. Això no vol dir, però que puguem utilitzar edulcorants artificials com seria la sacarina, l’aspartam, etc. No ens convé, també són substàncies químiques que poden tenir conseqüències devastadores dins el nostre cos!
El nutreòleg Jean Mayer va dir en una ocasió: “ Quasi la única cosa bona que puc dir del sucre és que té bon gust” La millor solució seria acostumar-nos a no utilitzar res per endolcir, prendre els aliments pel seu propi gust, però entenc que en algunes situacions és complicat, llavors t’aconsello que utilitzis l’estèvia (planta dolça tropical que no altera els nivells de sucre en sang i no té contraindicacions. La pots trobar a les herboristeries en forma líquida o pols).
El gluten: Actualment tenim gluten a moltíssims aliments, més dels que ens imaginem perquè el camuflen a tot arreu sigui per donar consistència al producte o per altres motius. De totes maneres t’hauries imaginat mai que un pernil dolç podria portar gluten? Doncs ara ja han hagut d’especificar a l’etiqueta que no porta gluten si realment no en porta. Bé, s’ha vist que el gluten pot portar-nos problemes de salut, irritant la nostra mucosa intestinal i no deixant absorbir alguns nutrients vitals per nosaltres. S’han fet estudis que ho demostren. Segons Monro: “algunes migranyes es deuen clarament al consum d’aliments que contenen blat i desapareixen amb la supressió d’aquests” o bé Segons Bruguer al 1988: “En les depressions nervioses, moltes vegades s’ha observat una funció causal del blat” i en podríem citar d’altres. Després d’això, penso que val la pena deixar per un temps el gluten i provar com estem sense ell. Potser no notes canvis, però si els notes, realment te’n beneficiaràs moltíssim.
La carn: està formada majoritàriament per nucleoproteïnes, que seran transformades per l’intestí en purines, passant al mateix temps, a la sang en forma d’àcid úric, una altre substància nociva, que té la peculiaritat de no ser eliminada totalment per l’orina, emmagatzemant-se a les articulacions i donant origen a problemes reumàtics. Quan la proteïna transcórrer per l’intestí i actuen les bactèries es produeixen unes amines químiques tòxiques (poliamines), relacionades últimament amb psoriasis i Tiramina, possible irritant causant de migranyes i al·lèrgies. El greix de la carn, sobretot de les carns grasses conté un àcid anomenat araquidònic, que en grans quantitats, provoca inflamacions i dolor. Tot això a part del colesterol i àcids grassos saturats que conté que es dipositaran a les parets de les arteries impedint el pas de la sang i conduint a una arteriosclerosis. Una bona neteja de carn, anirà bé a tothom. No estic incitant a fer una dieta vegetariana per sempre, simplement que després de la depurativa podeu menjar carn, no hi ha problema, però escolliu bé la qualitat, la quantitat i la cocció.
La soja: Tot i que és una lleguminosa amb una proteïna de bastant bona qualitat, cada vegada provoca més temes de discussió. Un dels temes és la gran quantitat de fitats que té que roben nutrients i per tant l’estan considerant com a antinutritiva. Actualment s’estan fent estudis sobre la possible acció de la soja sobre la tiroides, provocant un hipotiroïdisme subclínic en societats europees. Serà per la qualitat de la soja? Serà per la nostra naturalesa? De fet la soja es caracteritza per ser poc digestiva, s’ha de coure molt i molt bé per poder-la pair sense problemes. Sí podríem prendre però, miso que és fermentat. El miso és una pasta fermentada de soja que es ven a les herboristeries i té la funció de regenerar la flora intestinal equilibrant-la. Té un gust lleugerament salat i no es pot bullir perquè sinó es destruirien les seves propietats beneficioses. Es sol posar a sopes, brous, etc.
Làctics: Encara hi ha molta gent que creu que si no mengem llet ens cauran les dents, que se’ns trencaran els ossos, etc. Tot i que és veritat que des d’un punt de vista més analític la llet conté una gran quantitat de proteïna i de calci, aquesta visió és “miop” al tenir en compte el valor biològic, ja que de lo que ens nodrim és del que assimilem i no del que mengem. Hi ha uns quants inconvenients de la llet de vaca:
– La caseïna: proteïna de la llet de vaca que és difícil de digerir. El bebè humà assimila totalment les caseïnes de la llet de la seva mare, però no pot fer el mateix amb la caseïna de la llet de vaca, ja que la seva forma geomètrica és lleugerament diferent a la caseïna humana. Aquest problema s’agreuja als adults, ja que amb l’edat disminueix la quantitat de renina gàstrica, que és el primer enzim necessari per començar la cadena de la ruptura de grans molècules de caseïna. Això va carregant les vies d’eliminació (fetge i ronyó sobretot) o bé es van acumulant en líquids de l’organisme, donant problemes circulatoris, al·lèrgies, problemes vies respiratòries, etc.
– Lactosa: per poder-la digerir necessitem lactasa que va desapareixent amb l’edat. És per aquesta raó que les persones carents d’aquest enzim o amb baixos nivells d’aquest generen problemes intestinals com flatulències, gasos putrefactes, diarrees, etc.
– El Calci de la llet és difícil d’absorbir, li falten minerals per ajudar a la seva absorció. Es veu clar en un estudi on es comprova que les poblacions més lleteres d’Europa presenten problemes d’osteoporosi importants.
– L’àcid araquidònic: Aquest és un àcid gras precursor d’unes substàncies (PGE2) que són inflamatòries, es troba en abundància a la llet igual que als formatges grassos i la mantega. El seu excés ocasiona debilitat de les membranes cel·lulars i inflamacions diverses.
No eliminem el formatge fresc (pres en moderació) ni els iogurts a la dieta.
Quan hi ha tots aquests tòxics, el nostre cos no pot treballar bé i no podem eliminar totes les toxines que el cos voldria! És per això que la dieta depurativa, pretén posar-ho fàcil al cos perquè pugui fer simplement la feina que fa temps que volia fer!
Símptomes de la depuració:
Evidentment, fer obres a casa és un enrenou però s’accepta perquè es coneixen els beneficis del resultat. La depuració és semblant, els primers dies pots tenir alguns símptomes com: mal de cap, sensació de feblesa, sensació de gana, ànsies de dolç, granets a la pell, etc.
Aquests símptomes tenen una explicació:
– Mal de cap: és senyal de neteja. En patiràs sobretot si estàs acostumat a prendre cafè de manera habitual. El cafè dilata les artèries i facilita el reg sanguini, d’aquesta manera ens podem concentrar més i ens dóna aquest efecte estimulant. Per tant, quan el cafè no hi és les artèries tornen a la mida habitual o un xic més petites pel canvi d’hàbits. Això fa que tinguem mal de cap durant màxim 3 dies, després ens marxarà. Recorda la sensació del matí, quan estàs adormit, creus que necessites el cafè o tens una mica de mal de cap i recorrem a prendre el cafè per despertar-nos o per alleugerir aquest dolor i el que fem és “fer callar” els senyals del cos que ens demanen descansar.
– Sensació de feblesa i gana: Si estàs acostumat al sucre de manera habitual, pots tenir sensació de falta de sucre, però tranquil, la dieta no té un dèficit de sucre. Simplement és que el cos té un ritme constant d’aquest sucre i per tant, el demana i amb això pot venir l’ansietat.
Al principi de la depuració, en alguna ocasió, pot presentar-se algun granet a la pell fruit de la neteja. Recorda que la pell és el nostre tercer ronyó i per tant, ens pot fer reviure uns símptomes d’adolescència durant 2-3 dies. Però és bo que ho eliminem!
I ara pensareu? Ostres, al final no podrem menjar res, no?
Doncs ara és el moment de descobrir nous aliments, de veure que quan elimines tot això encara et queda tot un ventall d’aliments molt saludable per descobrir i per veure tots els aliments que no coneixies i que t’estaves perdent!
Ànims i endavant!! Pensa que després estaràs amb energia i molt sa! Salut, Marta
3 comentaris
Ostres, tot el que dius és cert, però em fa tanta mandra…no sé si seria capaç de fer una dieta d’aquestes tan estricta… no sé…
I tant que podries! és més fàcil el fer-la que no plantejar-se fer-la, de veritat! quan veus el que has d’organtizar per fer-la, fa molta mandra, però quan ets pel mig, t’animes, notes benefici, veus que no era tan difícil… et motives moltíssim i ja no tens mandra! 🙂
Bones, m’agradat molt com ho has expossat i et felicito, de pas et volia comentar, jo aquesta netetja la necesito mes que mai, el meu cos ja fa temps que s’esta revelant com tu dius,granets i tal… tmb es culpa per tema hormonalment…, aixi k m’agradaria k em recomenesis algo, sisplau.
l’unic k em diuen els metjes es pedre anticonceptius per regular i no estic massa d’acord, estic buscant alternatives.
Apart reconeixo k tinc k canviar el meu estil alimentari el meu cos m’ho demana, si em donguesis alguns consells sobre una dieta bona de neteja tu agrairia.
gracies per la teva atencio.