Article publicat a “Els Colors” del mes de desembre del 2010
L’any 2010 ha passat ràpid, ja hi tornem a ser, al mes de desembre, al voltant de les festes de Nadal i a l’inici d’un nou any! Aquestes festes, normalment, tenen moltes connotacions de celebració en família i també de trobada amb amics/gues i companys/es, i això es fa moltes vegades al voltant d’un bon àpat. Hi ha plats típics d’aquestes festes que no hem d’evitar, al contrari, la cultura gastronòmica també és molt important, hem d’assaborir, si t’agrada, aquella típica escudella, canelons, neules i torrons que envolten aquests dies.
No obstant això, no oblideu que:
– Als aperitius…. són l’inici de l’àpat, no cal quedar-nos tips al primer pas! Per tant és convenient que sigui una lleugera degustació per donar pas a l’àpat principal. Haurien de ser aperitius lleugers, i prendre’n en molt poca quantitat.
– Plats principals … procurar no fer dos plats forts. Intentar que es compensin, si un és més fort, l’altre serà més lleuger.
– Per postres… prioritzarem les postres a base de fruita fresca, ja que després d’un àpat fort, s’agraeixen plats lleugers i refrescants. La pinya seria una molt bona opció. Presentar els dolços en proporcions molt petites, només per degustar i així no abusar de res.
– La sobretaula es pot acabar amb infusions digestives que ajuden a no allargar la sobretaula, menjant.
– Intentarem no quedar excessivament tips, cal gaudir de l’àpat, menjar-lo a poc a poc per degustar-lo, això ens donarà sensació de plenitud més aviat.
– Complementar àpats al llarg del dia. Procurar no fer més d’un àpat fort per dia, complementar la resta d’àpats menjant de manera molt lleugera i no saltar-nos àpats. Exemple: NO deixar d’esmorzar perquè tenim un dinar complet, ens donarà més gana.
– Passejar. Si fa un bon dia aprofitar a passejar abans i/o després de l’àpat copiós.
– Gaudeix de les festes. Aquestes celebracions no han d’estar obligatòriament relacionades amb excessos ni grans pressupostos, hi ha molts plats tradicionals que utilitzen productes locals de temporada més econòmics i sostenibles.
Ja que comença un nou any, aquí teniu una sèrie d’idees de propòsits que potser poden ajudar:
– Planificar una alimentació saludable, lliure de tòxics, aliments de qualitat.
– Aconseguir un equilibri alimentari sense saltar-se cap àpat.
– Tot i que a vegades massa àpats seguits cansen, no els ometis, és important gaudir de la gent que t’envolta.
– Proposar-se un estil de vida actiu = salut.
– Dormir i descansar suficient
– Sentir-se a gust, fent coses que et portin benefici, per molt petites que siguin.
– Gaudir dels plaers de la vida, somriu!
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o bé www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris