Presentada al VIII Congrés Internacional de la Dieta Mediterrània que se celebra a la Fira Alimentària 2010, la nova piràmide alimentària que s’aconsella per a la Dieta Mediterrània Saludable d’un adult sa conté algunes variants importants que val la pena tenir en compte, s’aconsella prendre:
* Aliments de temporada i, en el possible, de l’entorn.
* Prendre la major diversitat d’aliments i intentar que el consum de vegetals, tant fruites i verdures, aquests siguin diferents tant en gust com textures i, si és possible, tinguin diferents colors.
* Practicar regularment alguna activitat física.
* Socialització en els àpats en la seva orientació al consum de 3 grups d’aliments: cereals, verdures i fruites en les principals àpats.
* S’introdueixen per primera vegada en la dieta espècies, herbes i condiments.
* També es recomana beure aigua especialment: s’aconsella 6 gots diaris.
* El vi s’aconsella es prengui amb moderació, respectant creences religioses i socials
* Es recomana reduir el consum de sal.
* Es ressalta la conveniència de reduir lleugerament la quantitat per ració per adaptar-lo al ritme de vida actual, que suposa una menor despesa calòrica.
La resta dels elements segueixen un patró similar: En els àpats principals sempre hem de prendre fruites i verdures, d’una a dues racions per menjar, així com carbohidrats. També una o dues racions a triar entre pa, pasta, arròs, cuscús, etc., Preferentment integrals. Cada dia s’haurà de prendre entre una i dues racions de fruits secs, llavors o olives, 2 o 3 racions de derivats lactis (preferentment baixos en greix), 3-4 racions d’oli d’oliva i la quantitat que es desitgi d’herbes aromàtiques , espècies, all i ceba, sempre que no tinguin sal afegida.
Setmanalment es recomana prendre 1 o 2 racions d’aus (a la piràmide posa corral, però es refereixen a totes les aus), de peix i marisc almenys 2 racions setmanals; de llegums 2 racions; d’ous fins a 4 unitats; de carns 2 racions i embotits 1 ració. Pel que fa als dolços, es recomana prendre com a màxim 2 racions.
En definitiva, el que deia Francisco Grande Covián que és-en la meva opinió-el pare de totes les Piràmides: “S’ha de menjar de tot, en petites quantitats”
Informació extreta de: “Artículos sobre alimentos y consumo” Eva Celada.
No hi ha comentaris