Article publicat a “Els Colors” del mes de desembre de 2015
Tothom sap que fumar està relacionat directament amb l’aparició de tumors, que la brioixeria no és saludable i que el sucre és addictiu entre altres coses, però resulta que encara hi ha molta gent que dóna brioixeria altres i productes processats amb molt contingut en sucre als seus fills i altres que encara fumen…. Com és que no som capaços de canviar les coses que sabem que ens fan mal? Què passa?
Ara, però, ens han advertit que la carn vermella és altament cancerígena…però que no ho sabíem que els frankfurts són aliments processats no saludables? O que els embotits porten greixos no saludables?
Tinc ganes d’explicar-vos que la carn vermella de qualitat és una font important d’àcid araquidònic, un àcid gras poliinsaturat que té una funció mediadora en el procés inflamatori. Aquest és un aspecte importantíssim a nivell de salut. La carn vermella d’animals que han corregut no té res a veure amb la carn vermella d’aquells animals alimentats única i exclusivament amb pinso i han estat tancats en una granja. No ens han dit cap mentida, però hem de saber interpretar el missatge, no cal generalitzar i sí que cal saber escollir molt bé el que mengem. Sempre que poguem carn ecològica, evidentment sense additius i procurant mantenir les propietats nutricionals amb la cocció. Aquesta hauria de ser lluny dels fregits i dels cremats, però pot ser al forn o al vapor.
També podeu sentir a parlar sobre l’acidificació que la proteïna provoca sobre el cos i que aquesta acidesa mantinguda al cos és nociva. Això és cert, però ho és de la mateixa manera que els vegetals basifiquen el cos, és a dir contaresta l’efecte de l’acidesa.
Dit això podem entendre que la carn vermella pot ser perjudicial per la salut en el cas de que es mengi fregida, recremada, de mala qüalitat, d’animals que no corrin i/o processada amb additius, colorants, (…) i en un context de dieta on hi hagi pocs vegetals, poca fruita i pocs tubercles.
Si seguim una pauta alimentaria correcta amb vegetals, tubercles, fruita i dos dies de carn vermella ecològica de qüalitat, seria correcte, sempre i quan no es pateixi cap patologia que ho contradigui.
Salut!
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o a través de la pàgina: www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris