Si forma part de la tercera edat: FELICITATS, perquè segons veig a la consulta les persones d’aquesta generació consumeixen més vegetals que la majoria de població jove. Aquest ja és un punt a favor cap a la salut!
Ara, aquest no és l’únic factor que ens farà gaudir d’una salut plena. A nivell alimentari si pensem que menjant una mica de tot, no em faltarà res, pot ser que ens equivoquem, ja que els requeriments nutricionals van variant. Si és evident que la varietat en l’alimentació és important, també s’han de tenir en compte altres aspectes com els següents:
- La importantíssima vitamina D: Es coneix que les persones grans i els nens són els que tenen unes necessitats més elevades de vitamina D, igual que les persones que tenen més greix en necessita més que les persones que en tenen menys. Així doncs, no oblidem sortir a passejar cada dia, moure l’esquelet en la mesura que puguem i quan no piqui massa el sol. Evidentment a l’estiu no sortir al migdia de passeig, però sí a primera hora aprofitant el primer raig de sol i si s’està més de 20 minuts caldrà utilitzar un protector solar. Així gaudirem d’aquesta vitamina tan apreciada que entre diferents funcions hi trobem la de l’absorció de calci als ossos i funció immunològica.
A nivell alimentari hi podem ajudar menjant ous de qualitat sobretot el rovell, peix blau petit. També és important ingerir també més vitamina K perquè potencia l’efecte i facilita que el calci arribi als ossos. Els aliments rics en vitamina K són: les verdures de fulla verda, la col, el bròquil, espinacs, etc….
- Els greixos que no engreixen: aquests són els omega-3 i omega-6 amb la seva important funció antiinflamatòria. Això sí, han d’estar en equilibri, en cas que no ho estiguin no millorarà la seva funció. Els nostres ancestres ingerien 1 part d’omega-3 per cada 2 de omega-6 i actualment ens trobem amb una majoria de població que consumeix una relació d’1 omega-3 per cada 15 omega-6. Es recomana seguir una proporció de 1 d’omega 3 per 4 d’omega 6.
Recomanem doncs, la ingesta d’aliments com: les llavors de lli, els peixos blaus (sardines, seitons), nous i les llavors de cànem.
En cas de voler prendre’n suplements, es recomana preguntar a un professional de la salut si hi ha interaccions amb els medicaments que s’està prenent i en cas de poder-ho prendre, adequar bé les dosis.
- L’aigua Sense ella no podríem viure, tothom coneix que és imprescindible pel bon funcionament de l’organisme. La sensació de set és un bon indicador per no oblidar-nos d’ella, però malauradament amb el pas dels anys es pot perdre aquest mecanisme regulador de la set. Per tant, és important ser conscients i beure’n a diari amb unes petites recomanacions:
- En cas de tenir problemes de ronyó o pressió arterial, s’aconsella prendre aigua que tingui com a màxim 20mg/l del mineral de sodi.
- En cas de no tenir cap problema de salut, es pot prendre una aigua que tingui un residu sec del voltant de 110-140 mg/l. Però en el cas de tenir problemes de ronyons seria interessant prendre-la de mineralització més dèbil que aquesta per no sobrecarregar aquest òrgan.
No hi ha comentaris