Article publicat a “Els Colors” del mes de maig de 2015
No fa gaires anys la gent menjava cansalada fregida, mongetes passades per la paella, un bon got de vi i no tenien colesterol… ara els que ho continuen fent tenen colesterol, què ha passat?
Abans la gent envellia menjant el que més els agradava, la majoria de persones menjaven 80% productes del seu hort, acabat de collir, acabat de cuinar, es menjava amb família mentre es comentava la jugada i treballaven al camp.
Ara la gent envelleix patint estrès, menjant aliments processats, comprant el 80% al supermercat, menjar precuinat, es menja amb carmanyola, s’escalfa el menjar al microones o bé menja davant del televisor a més a més molta gent passa molt temps quiet.
T’has parat a pensar quant temps dediques al dinar, descanses amb la cullera o forquilla mentre menges? Menges amb la TV d’acompanyament o llegint el diari? És molt important degustar bé, mastegar, concentrar-se en què s’està menjant, etc… El dia a dia de tots ha canviat molt i per això hem hagut d’adaptar el menjar a la situació, però no podem permetre que això ens envelleixi abans, que ens emmalalteixi o que disminueixi la qualitat de vida, per això us convido a prioritzar la vostra salut procurant menjar aliments sans, no processats, menjar poc a poc, procurar no haver de reescalfar el menjar sovint perquè la qualitat del menjar serà una part que ens determinarà el nostre futur.
Què cal tenir en compte ara:
- Comprar aliments de proximitat i directament de l’hort
- Prioritzar l’aliment fresc al congelat
- Aliments de temporada
- Cuina a casa
- Pren molts vegetals crus i cuits
- Consumeix carn no tractada, peixos salvatges
- Menja fruits secs crus, no torrats
- Gaudeix dels moments, canalitza l’estrès fent exercici
- Menja a poc a poc
- Mira el que menges, gaudeix-ho, no t’entretinguis amb el mòbil o televisió durant l’àpat
- Utilitza el foc per escalfar els aliments
- Sigues previsor/a, no esperis a cuinar a les 8 per sopar a les 8!
- Si menges un aliment en teoria no saludable, procura que sigui de qualitat
Què hi guanyem?
- Més vitamines i minerals, per tant més energia
- Més gustós
- Més varietat de plats per temporada
- Millorar la digestió
- Millorar l’assimilació dels nutrients
- Millorar l’estrès (si ho tenim tot planificat o preparat)
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o a través de la pàgina: www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris