Article publicat a “Els Colors” del mes de gener del 2012
Aquest vegetal ha estat sempre molt útil preparat de diferents maneres i des de fa molt temps: els romans es servien la carbassa barrejada amb mel per ajudar a pair les carns abundants que ingerien als seus festins; en algunes regions del Mediterrani, s’utilitzen certs tipus de carbassa com a recipient un cop seques, per la seva forma d’ampolla; a Nord Amèrica la utilitzen bàsicament per Halloween.
Val la pena no oblidar-la a la cuina de cada dia, ja que tanquen dins seu un tresor nutricional gens menyspreable. És un aliment molt baix en greix i sal, dos components enemics de la salut de les artèries i el cor. No té gaire sucres, de fet és indicada per diabètics. Destaca per la seva quantitat considerable de provitamina A (color taronja de la carbassa), també pel potassi, calci i fibra que conté la seva polpa.
Totes les varietats de la carbassa presenten les mateixes propietats hipotensores, diürètiques, una mica laxants i també cal destacar l’efecte saciant degut a la fibra i la consistència que té.
Es pot preparar al forn: partida per la meitat o a rodelles i es forneja fins que té un color daurat. Es pot combinar amb fruita; També es pot prendre en forma de sopa o crema de carbassa. Es poden aprofitar les granes de la carbassa, deixant-les assecar i torrant-les al forn o a la paella sense oli.
Les granes de carbassa també tenen unes propietats molt interessants: molt riques en vitamina E, àcid linoleic, zinc i ferro. Aquesta composició li dóna un efecte antiprostàtic (impedeix la hipertrofia de la pròstata) i efecte paralitzant dels cucs intestinals.
Aquí teniu la recepta de la nutritiva crema de carbassa perquè no hi hagi excusa per menjar-la:
Crema de carbassa
Ingredients: 1 carbassa pelada, 2 cebes mitjanes, 1 gra d’all i 400 ml. d’aigua.
Preparació: s’afoguen les cebes i l’all amb una mica de sal i poc oli durant 5 minuts a foc lent. Passat aquest temps s’afegeix la carbassa tallada i es deixa afogar 10 minuts. Després s’afegeix l’aigua i es fa bullir 10 minuts més. Es rectifica de sal i es pot triturar. És molt important insistir en el triturat.
Per aprofitar les granes de carbassa, es torren a la paella sense oli i s’afegeixen al servir la crema.
Aquest vegetal és del tot aprofitable: des de la seva carcassa, a la seva polpa i les granes. Així doncs: “Al gener no donis carbassa a la carbassa!”
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o bé www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris