Article publicat a “Els Colors” del mes de desembre del 2011
Desembre, festes, ponts, Nadal, St. Esteve, regals, llums… torrons, polvorons, pollastre rostit, canelons, neules, etc. Aquests són alguns dels elements que ens recorden aquestes festes de desembre.
Sabem que és fàcil fer excessos aquests dies i també tenim coneixement que posseïm la capacitat d’emmagatzemar combustible d’una manera il·limitada, com ho feien els nostres avantpassats en previsió d’èpoques d’escassetat d’aliment, fred i treball dur. En dies assenyalats continuem menjant com si fos l’últim i a més a més ens passem la majoria d’hores assentats. El resultat en són uns quilos de més i un excés de tòxics que costa moltíssim d’eliminar.
No vol dir, però, que no puguem fer cap àpat extra de celebració, però si que cal vigilar de no fer massa excessos en un sol àpat. Després d’una ingesta més abundant i greixosa del que estem acostumats, el cos concentra tota la seva energia en pair-ho i per tant ens quedem amb una sensació de dèficit energètic, cansament, somnolència, etc… que no ens ajuda a “cremar” aquestes calories extres que hem ingerit.
Consells per aquestes festes:
- No deixis d’esmorzar, encara que tinguis previsió d’un dinar abundant. És important no arribar als àpats amb massa gana, així no abusem de res.
- Tens temps per menjar, per tant, procura fer-ho lentament, degustant i mastegant bé els plats. Gaudeix de l’àpat i dels que t’hi acompanyen.
- Menja pinya natural, amb el seu cor, ja que conté bromelaïna, enzim digestiu que ajuda a pair. Si ens costa prendre la pinya sencera, podem fer-ne un liquat boníssim o bé bullir el cor de la pinya amb aigua i anar-ho prenent al llarg del dia.
- No abusis de cafè. Procura acabar els àpats amb una infusió digestiva i sense sucre, t’ajudarà a pair millor. T’aconsello que prenguis: camamilla, anís, fonoll, Mª Lluïsa, cardamom, boldo, etc.
- Procura menjar fruita al llarg del dia, ja que sovint en un dia extra ja no prenem aquest grup d’aliments tan nutritiu.
- No oblidis els vegetals, encara que sigui en forma d’acompanyament, són els reguladors de l’àpat. Recorda que hi ha maneres molt divertides de preparar aperitius saludables i boníssims. Exemple: endívies farcides de formatge fresc de cabra amb trossets de tomàquet, pastanaga, alvocat, nous.
- Si pots anar a fer un passeig després de l’àpat, aprofita-ho, el teu cos ho agrairà.
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o bé www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris