Article publicat a “Els Colors” del mes d’agost del 2011
Deliciosa, sucosa, vitamínica, refrescant i agradable són alguns dels adjectius que li podríem posar a la tan esperada tomata quan arriba aquesta època de l’any. Des de que va arribar a nosaltres al s.XVI ha guanyat un lloc destacat a la nostra cuina, sobretot en aquesta època de l’any, fins al punt que avui en dia és un element insubstituïble a la dieta mediterrània.
La tomata o tomàquet és més que un ingredient gustós o un aliment bàsic per algunes salses, sinó que les propietats nutritives de la tomata són moltes, però ja sabeu que mai hem d’abusar de cap aliment i ara veureu perquè:
- Molt rica en aigua, poc calòrica.
- Conté una quantitat elevada de vitamines i minerals, entre ells el ferro (una tomata mitjana d’uns 180 gr de pes, pot tenir el mateix ferro que un ou d’uns 60gr), a més a més conté una proporció de vitamina C gens menyspreable per assegurar una bona absorció del ferro a la sang.
- Altres components de la tomata: el licopè, famós pigment vegetal que li dóna el color vermell i proporciona nombrosos beneficis per la salut. Aquest licopè desenvolupa una intensa acció antioxidant, impedint el ràpid deteriorament cel·lular. Hem de tenir precaució però de recollir les tomates al moment més òptim, com més madurin a la planta, més licopè hi haurà, aquest apareix a la última part de la seva maduració. Molt interessant també, per les afeccions prostàtiques, protegeix a les cèl·lules de la pròstata de la oxidació i del creixement anormal.
- Té propietats diürètiques i facilita el treball dels ronyons.
- Amb tot això ens vénen encara més ganes de menjar aquestes delicioses tomates, però no vol dir que en puguem abusar. Tot i que tenim plats típics boníssims amb tomata: el gaspatxo, amanides de tomata, etc. Hem de tenir en compte que té sucre i això fa que per diabètics el seu abús pugui ser un perill, s’haurà d’intentar acompanyar sempre la tomata amb un gran plat ric amb fibra (amanida o verdures), aquestes ajudaran a la regulació del sucre a la sang. També s’haurà de prestar especial atenció a la gent que pugui tenir tendència a tenir l’àcid úric o els triglicèrids elevats, important que no se n’abusi, no cal que l’eliminem de la dieta, però procurarem no prendre plats grans de tomata sola sinó que sempre hi afegirem un vegetal amb més fibra perquè ajudi a la regulació d’aquests efectes.
Doncs si teniu hort o compreu tomates de bona qualitat ara és el moment de gaudir-les, però recordeu que cal menjar-ne en moderació i sabent combinar-hi bé tots els aliments!
Salut!
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o bé www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris