Albergínies farcides de verdures
Per 4 persones:
4 albergínies
Verdures (xampinyons, porro, carbassó, pastanaga..)
Oli d’oliva
Sal i pebre
Preparació:
Agafar les albergínies i tallar-les per la meitat. Fer-hi uns talls entre la carn, sense foradar la pell.
Col·locar les albergínies en una safata amb una mica d’oli d’oliva (molt poc) i posar-les al forn que prèviament hem escalfat a 180º.
En una olla hi posem a bullir les verdures tallades petites: primer el porro, la pastanaga i a part els xampinyons. També es poden fer a la planxa les verdures.
Traiem les albergínies del forn i en traiem la carn amb l’ajuda d’una cullera. Guardem la pell. Posem les verdures i la carn de l’albergínia en un bol i ho remenem i ho salpebrem. Posem la barreja dins la pell de les albergínies. Es torna a posar al forn a gratinar una estoneta.
Albergínia amb pernil salat al microones
Ingredients:
Albergínia
Oli d’oliva
Pernil salat sense el greix
1 vas d’aigua.
Preparació:
Es renta l’albergínia i es talla per la meitat, del llarg. Es fa un zig-zag al cor de l’albergínia i s’hi afegeix el pernil salat dins. S’hi posa un raig d’oli d’oliva. Es posa dins el microones tapat i al costat un vas d’aigua perquè l’aigua s’evapori i el pernil no quedi tan sec. Uns minutets i ja és llest per menjar! La mateixa recepta es pot fer amb carbassó.
Carxofes al microones
Ingredients:
Carxofes
Oli d’oliva
Pebre
Sal marina
Preparació:
Es pelen les carxofes, es deixen ben netes i tallades a làmines ben fines. Es posen totes en un plat espolvorejades amb pebre, una mica de sal marina i oli d’oliva. Es posen al microones tapades durant 5 minuts.
Crema de carbassó
Ingredients:
5 carbassons
3-4 porros
2 cebes
1 pastanaga
Nou moscada
Preparació:
Es renten les verdures. Es pelen els carbassons a tires intercalades i es tallen a quadrets, els porros es tallen a rodanxes. Es posa tot en una olla amb aigua que cobreixi les verdures. Es fa bullir i es tritura.
Sopa de verdures amb pasta
Ingredients:
Àpit
Pastanaga
Porro
Ceba
All
Enciam
Carbassó
Llorer o romaní o farigola, donarà més gust.
1 branqueta.
Preparació:
Posar aigua en una olla. Millor que no sigui aigua de l’aixeta.
Rentar i trossejar les verdures i quan l’aigua bulli s’incorporen. Juntament amb les verdures incorporem herbes aromàtiques (que també actuen com a conservants i antisèptics naturals).
Posar-hi un polsim de sal. Després que les verdures hagin estat una bona estona fent xup-xup —a l’entorn d’una hora—, apagueu el foc.
Es calcula ½ litre de brou per persona.
Després s’hi pot fer bullir pasta petita tipus fideus, estrelletes, galets… el que es vulgui.
Sopa de porros amb bacallà
Ingredients:
250gr de bacallà dessalat
3 porros
2 cebes
1 gra d’all
3-4 pastanagues i si es vol, una mica de pebrot.
Preparació:
Es posa una mica d’oli, molt poc, en el fons d’una olla on farem la preparació, quan l’oli és calent però que no fumeji, s’hi afegeixen els porros laminats, les cebes tallades petites, el gra d’all tallat molt petit i es tapa l’olla per afogar-ho durant uns 5 minuts a foc lent. Passat aquest temps, s’hi afegeix 300 ml d’aigua, les pastanagues laminades o a rodanxes i el bacallà. Es deixa bullir durant 15 minuts i ja es pot menjar! Serà un plat únic, no cal triturar-lo, així dóna més sensació de plat complet i hem de mastegar millor.
Sopa de cigrons
Ingredients:
Porros
Cigrons
Alga kombu
Preparació:
S’escalfa una cassola amb una mica d’oli d’oliva i s’afegeix la part verda dels porros tallada fineta i a continuació s’afegeix l’aigua i els cigrons amb el brou de la cocció i es deia bullir el conjunt una ½ hora. Els cigrons es couen amb un tros d’alga kombu perquè es coguin més ràpidament.
Sopa de cigrons amb espinacs
Ingredients:
Espinacs frescos
Cigrons cuits.
Aigua
Sal
2 cebes
Oli d’oliva
4 pastanagues
3 grans d’all
Pebre.
Preparació:
Es posen els espinacs a coure al vapor i es reserven.
Es posen les verdures amb l’aigua i es deixa bullir 25 minuts.
S’afegeixen els cigrons i els espinacs, s’hi afegeix sal, pebre i oli.
Arròs de verdures
Ingredients:
Arròs integral
1 fulla de col
1 pastanaga
1 porro
½ col-i-flor
100 gr de mongetes tendres
1 carxofa
1 carbassó
Xampinyons
Tamari (salsa de soja)
Preparació:
Es posen les verdures en una paella gran sense massa oli d’oliva. Es van posant a poc a poc depenent del temps de cocció i es tapen perquè treguin tota l’aigua.
A part, en una olla es posa , en fred, 2 parts d’aigua per 1 d’arròs. Un cop tot dins, s’encèn el foc i es tapa. I es deixa tapat durant 1 h o 45 minuts, no cal remenar-lo.
Un cop cuit tot, es posa l’arròs a la paella amb verdures. I ja és llest per menjar!
Crema de ceba
Ingredients (per 4 persones):
750 gr. de cebes
3 cullerades de salsa de tomàquet casolana
1 litre d’aigua
3 cullerades d’oli d’oliva
Sal marina
Preparació:
Pelar, netejar i picar les cebes.
Posar l’aigua en una cassola i, quan comenci a bullir, incorporar la ceba, la sal i l’oli. Bullir durant 15 minuts.
Triturar la ceba amb la batedora, afegir la salsa de tomàquet i bullir durant 5 minuts més.
Servir calent.
Sabies que… la ceba regula és diürètica, per tant és un mètode important com a depuratiu de l’organisme. La ceba té múltiples propietats: Un te de cebes en casos de grip o constipat és molt curatiu. També es pot esprémer una ceba, extreure’n el seu suc mitjançant una espremedora o ratllant-la manualment. El suc es barreja amb una mica de suc de llimona, s’afegeix una mica de mel o estevia i es pren a cullerades durant el dia.
Sopa de bacallà
Ingredients:
3 porros
1 ceba
1 gra d’all
250gr. de bacallà dessalat
400ml. d’aigua
Preparació:
S’agafen 3 porros, 1 ceba i 1 gra d’all. Es tallen tots a trossets ben petits i s’afoguen amb una mica d’oli i sal marina al fons de l’olla. Passats 10 minuts, s’afegeixen pastanagues i pebrot tallat ben petit, 250 gr. de bacallà dessalat i 400 ml. d’aigua. Es deixa bullir durant 15 minutets més i ja tenim una sopa que no cal triturar i queda boníssima!
Bon profit i bon fred!
Sopa reconfortant de remolatxa
Ingredients:
2 remolatxes crues grans
2 cebes grans
2 grans d’all
1 patata petita
1 vaset de beguda de civada
400 ml. d’aigua
Pebre, sal, vinagre, oli d’oliva, suc de llimona
Preparació:
Primer s’afoguen les cebes i els alls amb poc oli a l’olla a foc lent i tapat durant 10′. Mentrestant es pelen les remolatxes i la patata. S’afegeixen a l’olla, tallades a trossos petits juntament amb la patata, 1 cullerada de vinagre normal de vi, una mica de sal i suc de llimona. S’afegeix l’aigua i es deixa bullir 20 minuts. Es tritura tota la barreja, es rectifica de sal, pebre, etc i s’hi afegeix un vaset de beguda de civada per fer-ho més cremós!!
Molt recomanada en l’anèmia.
Passos a seguir per fer l’elaboració de pa
Els 4 passos a seguir són:
1) Amassar
2) Reposar
3) Fermentar
4) Coure
Ingredients per 1kg. de pa:
600gr. d’aigua tèbia (a uns 30ºC)
18gr. de sal no refinada
10gr. de llevat en pols (el de fer pa)
1 Kg de farina de força (o barreja de força i panificable)
Elaboració:
1) Per començar el procés, s’ha de vigilar que hi hagi una temperatura ambient de 22-24ºC. Posar la farina, la sal i el llevat en un bol, vigilant que la sal i el llevat no estiguin junts ja que la sal mata el llevat (posar la sal a una punta del bol i el llevat a l’altra). Tirar-hi una aigua tèbia fins que la farina no n’admeti més i remenar amb una cullera durant 3 minuts (serà el procés d’amassar). Tapar el bol amb una tapa i deixar-ho reposar 3 minuts. Amassar 3 minuts més amb la cullera i deixar-ho reposar 3 minuts més (amb el bol tapat). En total han d’haver passat 12 minuts entre amassar i deixar reposar. Afegir-hi una mica més d’aigua tèbia i comprovar si està ben amassat (agafar la massa amb els dits i estirar-la, si aquesta se li fan foradets, voldrà dir que li faltarà una estona més de repòs per acabar d’estar ben amassada).
2) Un cop amassat, s’ha de deixar reposar la massa entre 30 minuts i una hora. Passat aquest temps, se li dóna la forma que es vulgui (barreta, rodó,…). S’enfarina una mica i es posa a sobre d’un tros de paper vegetal.
3) Per fermentar, la massa ha de pujar de volum. S’ha de deixar fermentar en un lloc càlid i humit on no li toquin els corrents d’aire. El millor lloc que hi ha a casa és el forn. Es posa el pa al forn (sense engegar l’aparell) i s’hi posa una safata amb aigua bullint (per crear humitat i temperatura). També es pot posar a fermentar al microones sense la safata d’aigua. Es deixa fermentar la massa fins que hagi pujat el doble del seu volum.
4) Un cop fermentat, traiem el pa del forn i deixem la safata l’aigua a dins. Engeguem el forn a 240ºC i quan estigui calent hi posem el pa. En el moment de posar el pa, és convenient ruixar amb aigua les parets del forn per crear més humitat (es pot fer amb un xiu-xiu ple d’aigua). Al cap de 5 minuts d’haver-lo posat, es baixa el forn a 220ºC.
Temps de cocció aproximats:
Per un pa de 100gr. -> uns 12 minuts.
Per un pa de fins a 700gr. -> uns 35-40 minuts.
Per un pa de més de 800gr. -> es cou la primera mitja hora a 220ºC i llavors es baixa el forn perquè s’acabi de coure per dintre una estoneta més.
La safata d’aigua es deixa dins del forn durant tot el procés de cocció.
Un cop cuit, es treu el pa i es posa a sobre una reixa perquè es refredi tant de dalt com de baix i perdi la humitat.
Per saber si el pa està cuit: picar-li el cul i ha de sonar a buit.
IMPORTANT!: No menjar ni tallar el pa calent.
Elaboració de pa amb massa mare
Què és la massa mare?
És la substitució del llevat. El pa elaborat amb massa mare és molt més digestiu que l’elaborat amb llevat.
Elaboració de la massa mare
Ingredients:
3 cullerades de farina integral de sègol
9 cullerades de farina (pot ser de blat, de sègol, d’espelta,…)
Aigua tèbia (30ºC)
Procés:
1) Posar les 3 cullerades de farina dins un pot, tirar-hi aigua tèbia, remenar i tapar el pot. Deixar reposar 24 hores a temperatura ambient.
2) Al cap de les 24 hores, a la massa del pot, li haurien d’haver començat a sortir bombolles que vol dir que està fermentant, per tant el procés està seguint correctament el seu procés. Passat aquest temps, s’afegeixen 3 cullerades més de farina (pot ser integral o no) al pot que havíem deixat reposar i una mica d’aigua tèbia. Es barreja tot fins que quedi una textura com de crema, es tapa i es deixa reposar 24 hores més.
3) Passat aquest temps, es torna a obrir el pot i s’hi afegeixen 6 cullerades més de farina (integral o no) i aigua tèbia, es barreja bé fins a obtenir la textura de crema, es tapa i es deixa reposar 24 hores més. Llavors els seu volum ha d’haver pujat el doble o el triple i ja tenim la massa mare a punt.
4) Si la massa mare no hagués pujat, es deixa reposar 24 hores més sense afegir-li més farina ni aigua.
5) Un cop tenim la massa a punt, s’ha de decidir si es vol fer el pa en aquell moment o es vol fer una altra estona.
a) Fer el pa en aquell moment: Si es vol fer 1 quilo de pa, haurem d’agafar 500gr. de massa mare (que serà el substitut del llevat) i ja podem seguir el procés descrit anteriorment per fer el pa.
b) Si no es fa el pa al moment: es guarda la massa mare al pot tapat a la nevera fins el dia que vagi bé utilitzar-lo. No es fa malbé.
Sopa de llenties vermelles
Ingredients: 150 gr. de llenties vermelles pelades, 1 ceba, 1 porro, 3 pastanagues, 2 tronxos d’api, 2 gran d’all, 1,5 litres de brou vegetal o aigua, 4 cullerades soperes d’oli d’oliva, sal i pebre.
Preparació: s’afoguen la ceba pelada i tallada fina, les pastanagues pelades i tallades a rodanxes en una olla amb oli. Quan la ceba comença a agafar color, s’hi afegeix el porro net i tallat a rodanxes i l’api net i tallat fi. Es deixa coure 5 minuts. S’hi afegeix la meitat del brou, es rectifica de sal i es cou uns 15 minuts. Si es vol, passat aquest temps es pot triturar. Llavors s’hi afegeix la resta de brou i les llenties i es deixa coure uns 20 minuts fins que les llenties siguin cuites.
Suggeriment: si agrada el picant, es pot posar un bitxo sofregit. També es pot decorar cada plat amb julivert o coriandre picat.
Les llenties vermelles: aporten zinc, ferro, seleni, hidrats de carboni, proteïnes, vitamina B1. També són una font de fòsfor, magnesi i àcid fòlic. No necessiten remull previ i el seu temps de cocció és de 10-15 minuts.
Mongeta verda saltejada amb comí
Ingredients: 800 gr. de mongetes tendres, 40 gr. de pinyons o sèsam, 4 grans d’all, 1 cullerada sopera de comí mòlt, 2 cullerades soperes d’oli d’oliva, sal i pebre.
Preparació: es posen a coure les mongetes netes i tallades a bastons en aigua bullent i salada durant 10 minuts. Una vegada cuites s’escorren. En una paella amb oli es dauren els alls tallats a làmines i els pinyons o sèsam. S’hi afegeix el comí i es cou 1 minut. Passat aquest temps, s’hi afegeixen les mongetes i es saltegen 2 minuts més. Es rectifiquen de sal.
Els pinyons: són un dels aliments més rics en proteïnes, juntament amb les ametlles. Són una alternativa als làctics gràcies al seu alt nivell de calci i magnesi. Molt recomanats per combatre el colesterol.
El sèsam: aporta grans quantitats de calci. Són ideals per prevenir l’osteoporosi. És antioxidant i enforteix les ungles i el cabell.
Amanida de pastanaga
Ingredients: 3-4 pastanagues ratllades / 3-4 nous pelades i trossejades / 1 cullerada de panses / 100 gr. de formatge fresc (de vaca, de cabra o d’ovella) (es podria substituir per tofu o eliminar si no volem prendre tants de làctics) / 1 iogurt natural / 1 mica d’oli d’oliva / suc de ½ llimona / pebre mòlt / coriandre picat / comí mòlt i gingebre en pols
Preparació: Posar el iogurt, l’oli, el suc de la llimona, una mica de coriandre, una mica de comí, de pebre i gingebre el pot del turmix i triturar tot Reservar a la nevera.
En un bol, barrejar la pastanaga, les nous, les panses i el formatge fresc. Amanir amb la salsa de iogurt. El podem decorar amb una fulla de coriandre fresc.
Coriandre: facilita la digestió i ens ajuda a eliminar gasos i és lleugerament tonificant del sistema nerviós. El comí: es considerat un bon remei estomacal, estimula la digestió, facilita l’evacuació i elimina els gasos intestinals.
Amanida de fulles de tardor amb magrana
Ingredients: enciams variats (exemples: fulla de roure, canonges, rúcula, escarola, etc.) / 1 tronxo d’api/ 1 ceba tendra / 1 pastanaga / 1 carbassó / 1 manat de ravenets/ 1 magrana/ 1 pot petit d’anxoves en oli d’oliva/ oli d’oliva, sal i vinagre.
Preparació: Rentar els enciams i posar-los a la nevera.
Buidar la magrana de grans -sense pell- i mantenir en fred. Fer cintes de carbassó, pastanaga i ravenets. Tallar l’api i la ceba tendra a trossos petits. Preparar la vinagreta amb oli, sal, vinagre i trossets d’anxoves. Muntar i presentar l’amanida, barrejant-ho tot molt bé.
Ravenets: rics en aigua i en fibra. Són molt diürètics i és l’hortalissa que conté més iode. Tenen un efecte balsàmic i expectorant.
Magrana: Bona font de vitamina C, fibra i antioxidants. El seu suc tonifica gràcies a la seva proporció alta de viatamina C i la seva polpa és considerada un important antioxidant perquè és rica en flavonoides.
Albergínies amb tomàquet
Ingredients: albergínies mitjanes/ formatge fresc tipus Burgos/ tomàquet ratllat natural / sàlvia o orenga sec o alfàbrega, etc. / oli/ sal i pebre.
Preparació: Rentar les albergínies i tallar a rodanxes de mig dit de grossor. Posar per sobre el tomàquet ratllat i les herbes aromàtiques. Servir les albergínies amb el formatge esmicolat per sobre (o amb anxoves / o olivada / o tonyina “al natural” o en oli d’oliva, etc.)
Amanida de bolets
Ingredients: 200-250 gr. d’escarola, 4 tomàquets secs conservats amb oli, 150 gr. de bolets variats, 6 cullerades soperes d’oli d’oliva, 8 cullerades soperes de vi blanc, sal i pebre.
Preparació: es netegen els bolets, es tallen a làmines i es saltegen amb 3 cullerades soperes d’oli d’oliva, sal, pebre i el vi blanc, fins que més de la meitat del líquid quedi reduït. Mentre els bolets es refreden una mica, es renta i es centrifuga l’escarola. Es tallen els tomàquets a tires. Es col·loquen tots els ingredients en una safata i s’amaneixen amb la resta d’oli.
Els bolets: són rics en vitamines B2 i B3. Contenen iode, potassi i fòsfor. El potassi que contenen ajuda a reduir la retenció de líquids. Contribueixen a augmentar les defenses i a mantenir una bona vista.
Un comentari
les albergínies farcides de verdures estan boníssimes! ;p