Article publicat a “Els Colors” del mes d’agost del 2010
Puc menjar sa quan me’n vaig a la platja o a la piscina o a la muntanya? Doncs sí, sempre pots menjar sa si t’ho proposes. La veritat és que no és tan difícil si ho has planificat abans. La qüestió està en tenir clar què vol dir menjar sa, parar atenció la hidratació i extremar la precaució al escollir els aliments que ens emportarem, tenint en compte que és l’estiu.
1. Menjar sa:
Doncs, menjar sa no són verdures i fruites i prou, significa tenir un plat variat, amb colors i diferents grups d’aliments.
Aquí teniu la fórmula equilibrada:
Vegetal + Hidrat de carboni + proteïna + postre
Vegetal: amanides i verdures de temporada
Hidrat de carboni: arròs, llegum, pasta, patata, cuscús, quinoa, mill, pèsol, pa
Proteïna: carn, peix, ous, llegums, proteïna vegetal (tofu, seitan, etc.)
Postre: fruita, iogurt, macedònia, etc.
Plats saludables: Amanida d’arròs amb pollastre o amanida de pasta amb tonyina o amanida de llegums o amanida de patata amb pebrots, tonyina, ceba, tomata, etc.
2. Hidratar-se bé:
Quan fa calor, el nostre cos necessita més aigua, l’hem d’hidratar , recorda que estem formats majoritàriament per aigua i ho hem de mantenir. Quan marxem fora de casa, no l’oblidem.
Si estem a l’aire lliure a elevades temperatures, hem de posar especial atenció en aquest aspecte.
No només hem de beure aigua, sinó que podem portar plats rics en aigua com amanides, sopes fredes, fruita, etc. Aquests ens compensaran els minerals i l’aigua perduts amb la suor i a més a més protegiran la nostra pell dels raigs solars.
Primers plats hidratants: Gaspatxo, crema freda de meló, crema de síndria, suc de tomàquet, etc.
Postres frescos: Fruita fresca tallada: síndria, meló, pinya, préssec, etc.
3. Seguretat dels aliments
No oblidis que estem a l’estiu, els aliments que escullis per emportar-te hauran d’aguantar unes temperatures més elevades durant estona. Tot i que duem una nevera portàtil, mai serà la mateixa temperatura que la nevera de casa. Caldrà extremar les precaucions.
Evita portar aliments com carn, ous, peix crus. Els portem cuits, però, haurem de procurar que a casa es refredin en menys de dues hores, posar-los a la nevera ben tapats i conservar-ho dins la nevera portàtil.
Evita les salses, encara que estiguin fresques i procura no aprofitar el que et sobra aquell dia.
Bon estiu i bona calor!
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o al formulari de contacte.
No hi ha comentaris