Article publicat a “Els Colors” del mes de setembre de 2015
Qui ha de berenar? ho hem de fer tots, adults i nens? com hem de berenar? quins són els millors aliments per prendre aquesta hora del dia?
Tot de preguntes que de ben segur tots en tindríeu una resposta. És molt important que es personalitzi cada resposta. No ha de berenar tothom, només si es dina aviat i es sopa tard, caldrà el berenar. Serà important que aquest petit àpat no ens tregui la gana per sopar ni que si ens el saltem arribem amb massa fam al sopar.
Serà important que els adults donem exemple als petits de casa, sinó… com ho farem perquè mengin sa? jo no conec cap altre manera de fer-ho. Menja tu el que vols que el teu fill mengi i així serà! La majoria de vegades funciona així, tot i que també hem de dir que cadascú tindrà els seus gustos i podrà ser que algun aliment no agradi.
Sovint veig nens amb aliments processats, aliments envasats arrebossats de sucre i greixos que només fan que excitar al nen/a i no deixar-los concentrar!! És molt important doncs, que si decidim berenar, sigui el més saludable possible.
Hem de procurar establir a casa una alimentació natural, com menys aliments envasats prenguem millor, com més aliments frescos, de l’hort, menys processats i més naturals millor. Un dia vaig veure al tren una dona donant un tipus de patates xips, que no devien ni portar patata, al seu fill per esmorzar!!! D’acord, això no es veu massa sovint, per sort, però és veritat que ens falten recursos per donar per berenar perquè sinó és tan fàcil caure en l’error de comprar algun aliment envasat que contingui una mica de xocolata i molts additius alimentaris….
Sobretot, evita el sucre, aquest és un gran estimulant… per berenar dóna-li vitamines, minerals i energia, si us plau!!! És el que realment necessita.
Una fruita serà una bona opció i si té més de 3 anys pots donar-li fruits secs crus (ametlles, nous, avellanes, pinyons…). Un dia em van dir: “ cada dia fruita per berenar? que avorrit,no? val més que algun dia hi hagi galetes…” – Us podeu imaginar que a mi no em va faltar temps per dir que la fruita n’hi ha de moltes varietats i que per tant no és gens avorrit… I si voleu variar, us recomano que proveu la següent recepta:
PANCAKES DE POMA I PLÀTAN
Ingredients: 2 Ous batuts, 2 plàtans aixafats, 2 cullerades soperes de crema d’ametlles o avellanes, 1 poma ratllada, 1 i ½ cullerades(de cafè) de canyella, 1 cullerada (de cafè) d’extracte de vainilla, Una mica d’oli de coco per coure els “Pancakes”
Preparació:
Aixafar els 2 plàtans amb una forquilla, batre els ous en un bol i barrejar-ho tot. Ratllar la poma i barrejar-la amb els plàtans i els ous. Afegir-hi la crema d’ametlla o avellana, la nou moscada i la vainilla i barrejar-ho tot bé fins a obtenir una massa. Posar a la paella una mica d’oli de coco, fer els “pancakes” petits (no hahurien de ser més amples que l’espàtula que utilitzem) i posar-los a coure. En sortiran 8 o 10 unitats.
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o a través de la pàgina: www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris