Després de la patata, la tomata és la planta de la família de les solanàcies més estesa i cultivada per tot el món. Cada regió catalana li ha donat el seu nom, tomàquet, tomaca, tomata, tomàtec, tomàtic, tomàtiga, etc… però tots ens referim al mateix aliment, amb les mateixes propietats, refrescants, nutritives i gustoses. Amb tot això, no sembla que pugui comportar cap problema, i de fet, no en provoca cap, només cal una mica de precaució en cas de tenir tendència a elevats nivells d’àcid úric, triglicèrids o en cas de diabetis, ja que té uns nivells de sucre i urat elevats.
La tomata vermella és més rica en licopè, un carotenoide que li dóna el color característic vermell amb una acció antioxidant que protegeix el cos, que la tomata verda. Aquest licopè, però, només s’obté a l’últim procés de maduració de la fruita a la planta, per tant, una tomata madurada a la càmera, no gaudirà de tan licopè i per tant tindrà menys antioxidants. Hi ha diferents estudis que asseguren que els homes que prenen habitualment tomata fresca, natural, presenten un risc molt menor de patir càncer de pròstata. Això s’explica pel que comentàvem anteriorment, degut a que la tomata és l’aliment més ric en licopè, que protegeix les cèl·lules de la pròstata de la oxidació i creixement anormal.
A part d’això, la tomata és molt rica en vitamines i minerals i aconsegueix ser un aliment estimulant natural de les funcions immunitàries. Per tant, augmenta les defenses. Evita també la oxidació del colesterol transportat per les lipoproteïnes de baixa densitat (LDL).
Això sí, sigui de quin sigui el color de la tomata, convé que estigui ben madura, ja que si no fos així, pot contenir molt petites quantitats de solanina, un alcaloide que pot produir mal de cap i trastorns digestius.
Que passeu molt bon estiu i bons aliments!
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o bé www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris