Article publicat a “Els Colors” del mes d’octubre de 2015
Per aprimar-se molta gent opta per reduir les calories ingerides en el seu dia a dia, això comporta eliminar els aliments que més greixo contenen ja que 1 gr de greix aporta 9kcal, mentre que 1 gr de proteïna aporta 4 kcal. Fins aquí seria lògic, però ja sabem que en el tema de la nutrició no tot són 2+2=4, i és per això que us vull informar de la realitat dels greixos.
Els àcids grassos o vulgarment “greixos” són essencials pel cos humà ja que en el cos compleixen funcions imprescindibles, com per exemple: la funció estructural, ja que formen part de l’estructura de les cèl·lules, 60% del nostre cervell és greix, intervenen en el bon funcionament del sistema nerviós central, poden ser importants en processos inflamatoris i antiinflamatoris (molt interessant sempre, però especialment en l’esport), formen part en el procés hormonal. A més a més de tot això, podem dir que el greix sacia l’ansietat i la gana, ajuden a absorbir vitamines com la A,D,E,K, participa en l’equilibri de la pressió arterial així com en la coagulació sanguínia.
No sé, però jo fins aquí ja em convenço que els àcids grassos són molt interessants. La pregunta que us pot sorgir a partir d’ara és? Molt bé, però …. si prenc greixos, continuaré engreixant-me, no? Doncs la resposta serà: No, perquè tenen una funció dins el teu cos i per tant, no s’acumulen en forma de greix inutilitzable com pot ser l’excés de sucres o carbohidrats en general.
Molt bé, doncs, i quins greixos puc consumir?
Primer de tot els greixos que pertanyen al grup dels insaturats, com l’oli d’oliva verge extra, la fruita seca, el peix blau i petit…. Aquest grup és molt protector de malalties cardiovasculars inclús protecció a la obesitat!! (sí, si, un greix que fa que no ens engreixem… més o menys…), a part de tenir un efecte sobre la memòria i la concentració.
Segonament, hi ha greixos que són saturats, en el que no tots són bons, com pot ser l’exemple de la brioixeria industrial, mantega, etc… Però hi tenim també el coco, la gran excepció. Aquest ingerit amb moderació aporta beneficis per la salut. Es diu que aquest tipus de greixos a la dieta fa augmentar la utilització dels dipòsits de greix del cos com a font d’energia promovent la pèrdua de greix corporal. A més a més, cuinar amb ell és saludable, ja que té un punt de fusió més elevat que l’oli d’oliva i per tant, es recrema més tard evitant la formació dels famosos radicals lliures que afavoreixen l’envelliment cel·lular.
També podem combinar amb altres tipus de greixos, molt interessants, com l’oli de lli (ric en omega-3), podem prendre alvocat (1 al dia).
Per tant, recordeu que no tot el greix que ingerim s’emmagatzema, una part es crema per obtenir energia i calor i una altra passa a formar part de la nostra estructura. També és important saber que la falta de greix en dones produeix desajustos hormonals (irregularitats menstruals, infertilitat, etc…) igualment com canvis a altres nivells: pell seca, ungles dèbils, caiguda de cabells, etc. Això no vol dir que haguem de prendre molt greix, sinó que cal que procurem no evitar el greix, si aquest és saludable.
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o a través de la pàgina: www.martaexposito.cat
Foto: www.lacuinadesempre.cat
No hi ha comentaris