Article publicat a “Els Colors” del mes de setembre de 2014
Durant l’estiu s’han perdut certs hàbits alimentaris, ritmes, horaris, etc… Crec que és interessant que ens relaxem de tot en algun moment a l’any, perdre la noció del temps, menjar quan es té gana i no haver d’estar pendent del rellotge, però quan la vida diària ja té una rutina, és molt important tornar a establir les rutines altre vegada.
Una de les rutines que hem d’adquirir i que ens marcaran molt bé el ritme diari, són els hàbits alimentaris amb els seus horaris i rutines corresponents. T’has adonat que quan vas molt estressat, el primer que es desorganitza són els àpats? Mengem qualsevol cosa, arribem a casa no sabem què soparem, potser no tenim el que voldríem a la nevera, etc… Per això, menjar sa i establir la rutina, ens ajudarà a gaudir de menys estrès.
Aquí et dono alguns consells per tornar a agafar un bon ritme de menjar sa i poder afrontar bé l’hivern.
- Planifica els àpats de la setmana, procura que hi hagi varietat i colors als plats. Si ho tens ben organitzat estalviaràs temps i diners a la compra setmanal. Al mateix temps guanyaràs en tranquil·litat de no haver de pensar a última hora què és el que has de fer per sopar o per dinar… És la millor manera d’evitar improvitzacions d’última hora.
- Procura organitzar-te de tal manera que els plats els puguis preparar amb anterioritat, que si el dilluns és el dia de la setmana que tens més temps, doncs utilitza aquest dia per poder fer dos o tres plats diferents per poder-ne menjar durant la setmana. Pots reutilitzar plats, per exemple: si el dilluns mengeu per sopar crema de pastanaga i truita, el dimecres podeu menjar altre cop crema de pastanaga i peix. Si la truita del dilluns és de carbassó i ceba, pots deixar una mica de carbassó i ceba cuits i menjar-ne per dimarts a l’hora de dinar saltejats amb arròs i una gran amanida amb fruits secs. Es tracta de buscar la millor manera de menja sa, sense estrès reutilitzant els menjars preparats.
- Si als teus fills els agrada el dolç, pots preparar coques casolanes o magdalenes casolanes, sense sucre, fetes a base de farina d’ametlla, farina d’arròs i mel que se’n lleparan els dits. Pots inclús, establir-ho com a activitat familiar, des d’elaborar la llista de la compra, planificar els àpats setmanals i anar a comprar. No et deixis convèncer pels plats preferits dels teus fills, negocieu una alimentació sana. Provar aliments nous a canvi de plats que agraden, sempre amb una lògica saludable. Recorda que sempre hi ha d’haver un gran plat vegetal, tan al dinar com al sopar i que aquest no ha de ser sempre mongeta verda i patata bullida, pot ser crema de verdures, verdures a la planxa, saltejades, al forn, etc.
Desitjo que tingueu una tornada a la rutina el més sana possible, planificant i evitant tot l’estrès que pugueu.
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o a través de la pàgina: www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris