Article publicat a “Els Colors” del mes d’abril del 2013
La celiaquia, anomenada també intolerància al gluten, es caracteritza per una pèrdua total o parcial de les vellositats que recobreixen l’intestí prim que es produeix en persones amb predisposició genètica de totes les edats des de la primera infància a endavant. Els símptomes poden ser: diarrea crònica, retard del creixement (en nens) i molt cansament, però aquests poden estar absents. La malaltia celíaca és causada per una reacció a la gliadina, proteïna de gluten, present en el blat i en les proteïnes similars trobades en els cultius de les Triticale (que inclou varietats, com ara l’ordi i el sègol). El gluten també està present en altres cereals com espelta, civada i blat del cor. Quan la persona celíaca s’exposa a aquests cereals, el cos reacciona produint una reacció inflamatòria i comporta una atròfia de les vellositats intestinals que recobreixen l’intestí prim. Això afecta directament a l’absorció de nutrients, ja que les vellositats intestinals són responsables de l’absorció. L’únic tractament eficaç que es coneix és una dieta lliure de gluten per tota la vida, la qual cosa permet una regressió completa dels símptomes de la malaltia.
Els cereals que són lliures de gluten són: l’amarant, la quinoa, mill, el fajol o blat sarraí i el moresc o blat de moro. Les llegums (llenties, cigrons, mongeta seca, mongets, pèsols), patates i moniatos tampoc contenen gluten. Hi ha altres productes sense gluten en botigues especialitzades.
Però no només les persones que pateixen la celiaquia haurien de menjar sense gluten. Actualment hi ha blat present a tants aliments i aquest blat ha estat tant modificat que ens produeix a la majoria de la societat, reaccions inflamatòries, males digestions, inflor, al·lèrgies a altres productes alimentaris o no, etc. Potser no és una reacció tant evident com una celiaquia però no deixa de ser menys important.
Prendre aliments sense gluten i aliments que ja són lliures de gluten fa que el nostre intestí funcioni molt millor, l’aprofitament de vitamines i minerals amb les conseqüències que això comporta són millores automàtiques de l’estat de salut de l’organisme.
Per si encara en dubteu aquí us mostro algunes cites:
- L’esclerosis en placa és més freqüent en els anglosaxons i els escandinaus, grans consumidors de cereals amb gluten. Segons Besson, 1994
- La dermatitis herpetiforme, igual que la celiaquia, són la conseqüència d’una resposta immunitària contra la gliadina, una proteïna del blat, ordi i sègol. La supressió d’aquests tres cereals permet la curació. Segons Gjertsen, 1994
- Algunes migranyes es deuen clarament al consum d’aliments que contenen blat i desapareixen amb la supressió d’aquests. Segons Monro, 1984
- Les depressions nervioses, atribueixen una gran importància a les farines dels cereals amb gluten. Segons Kostraba, 1993.
- Un estudi realitzat en 45 poblacions ha revelat una impressionant correlació entre la freqüència de l’esquizofrènia i la quantitat de blat, ordi i sègol consumida per habitant. Segons Lorentz, 1993
Per la teva salut… et recomano la reducció del consum de gluten de la teva dieta encara que no siguis celíac.
Si teniu algun dubte o suggeriment, podeu adreçar-vos a mi a través de la pàgina: www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris