Article publicat a “Els Colors” del mes de maig del 2012
S’ha comprovat que ingerint menys calories, però aportant els nutrients necessaris es viu més anys. (estudi segons R. Weindruch). Dient això, no es tracta de restringir tot el que mengem per aconseguir menys calories i passar gana, es tracta de menjar aliments més nutritius i més sans que en definitiva no contenen tantes calories.
Sabent que els aliments que contenen més calories són aquells amb més greixos (9kcal/gr. de greix), podríem arribar la conclusió que s’haurien d’eliminar els greixos totals de la dieta, però tampoc és això!!! S’ha de tenir en compte que la majoria de greix que ingerim és de mala qualitat. S’han de limitar els greixos, però sense deixar d’ingerir els que més necessitem com són: els peixos blaus, alvocat, fruits secs, oli d’oliva, etc. Tampoc cal abusar-ne perquè siguin greixos saludables.
Si a tot això hi sumem uns bons hàbits de vida regulars (hores de son, horari d’àpats, exercici físic moderat, control del nivell d’estrès…), la mitjana de vida, segons un estudi realitzat a California del Sud, podria superar la mitjana en 11 anys.
Hem de tenir en compte que als 75 anys, hem perdut més de la meitat de les cèl·lules que teníem als 25. Es redueix l’activitat metabòlica de les cèl·lules que queden. Les calories que gastem en repòs, van disminuint un 3% cada dècada entre els 20 i 80 anys. A més a més de la pèrdua de massa muscular i el sedentarisme, fa que els requeriments energètics siguin menors. Contràriament al que sol passar: es convida a la gent de la tercera edat a grans àpats, ingereixen més calories i es mouen menys.
Alguns consells:
- Amb l’edat disminueix la capacitat renal, pot ser freqüent que augmenti l’àcid úric i aparegui dificultat per eliminar àcids metabòlics i els de les fruites àcides. Per tot això es recomana disminuir la ingesta de proteïnes (carn, peix, ous) i molta prudència a l’hora d’ingerir fruites àcides, iogurts i aliments que tinguin additius alimentaris.
- La capacitat digestiva i hepàtica és menys efectiva, es recomana eliminar els fregits i aliments molt greixosos.
- Hi ha una predisposició de patir pujades de sucre temporals, lligades a l’edat, es recomana eliminar els sucres simples i prendre hidrats de carboni complexes: aliments integrals i més fibra (vegetals).
- Els millors aliments serien els biològics, sempre que sigui possible, ja que contenen més vitamines en menys quantitat d’aliment.
- Caldrà beure aigua poc mineralitzada, sense clorar.
- S’aconsella seguir una dieta rica en colors que ajudarà a tenir més antioxidants.
- S’hauria de procurar ser regular ens els hàbits de vida: dormir, menjar, exercici.
En definitiva, el consell d’aquest mes seria: menjar menys, però amb la garantia de prendre suficient carbohidrats de qualitat, proteïnes, greixos, vitamines i minerals, ja que això afecta directament a la longevitat, augmentant considerablement la vida màxima i retardant l’aparició de típiques malalties de l’envelliment cel·lular.
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o bé www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris