Article publicat a “Els Colors” del mes de novembre del 2010
Sens dubte, els greixos poliinsaturats són els que més hem de consumir per mantenir-nos sans, haurem d’evitar els aliments rics en àcids grassos saturats. De totes maneres també hem de tenir precaució perquè són molt sensibles a la llum, oxigen i temperatura. Quan s’exposen a aquests factors es converteixen en radicals lliures. Això vol dir que enlloc d’exercir un efecte positiu a la nostra salut, actuen danyant les nostres cèl·lules. Per aquest motiu és fonamental que NO els utilitzem per cuinar i que els protegim tancant-los bé i guardant-los a la nevera. Del contrari, el millor oli per cuinar és l’oli verge d’oliva que al ser mono insaturat és més resistent a altes temperatures. Tot i això, no és aconsellable cremar-lo mai, ni utilitzar el mateix oli per fer dos àpats.
Com ho farem per aconseguir un nivell òptim de greixos essencials com els omega-3?
Menja peix blau (salmó, truita, sardines, etc.) tres vegades a la setmana. Les persones vegetarianes poden utilitzar olis i granes de lli.
Procura seguir una dieta variada i rica en vegetals, fruites, llegums, granes, fruits secs i peix. Si tens símptomes que poden indicar deficiència d’omega 6 i omega 3, és aconsellable també prendre suplements nutricionals extres com ara perles d’oli de lli o de peix.
Assegura’t que els olis poliinsaturats que compris estiguin premsats mecànicament a temperatura baixa, siguin ecològics i estiguin guardats en ampolles opaques de vidre. Utilitza sempre aquests olis en cru, a les amanides, sopes i aliments cuinats una vegada servits al plat. Guarda els aliments a la nevera.
Els fruits secs i granes han de complir uns requisits semblants als dels olis: sempre que puguis procura comprar-los amb clova així estaran més protegits de la llum, temperatura i oxigen. Si els compres pelats, assegura’t que són frescos i guarda’ls a la nevera.
Evita el consum de brioixeria, greixos hidrogenats com la margarina i altres menjars fregits.
Evita els aliments amb sucres simples, procura prendre aliments integrals.
Procura no cremar mai l’oli. Cuina a temperatures baixes per prevenir l’oxidació de l’oli.
Recorda que els greixos de qualitat són saludables. Actualment hi ha moltes creences falses. Hi ha gent que menja margarina pensant que és més sana, altres persones eviten els fruits secs perquè creuen que engreixen, altres eliminen els olis i augmenten el consum de carbohidrats refinats. Pensa que un bon equilibri de greixos t’aportarà salut, només es tracta de saber com utilitzar-los.
Si teniu alguna suggerència o dubte em podeu localitzar al 678 933437 o bé www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris